Näyttelijä Ritva Oksanen alkoi kaivata vanhaa elämäntyyliä Tikkurilan silkkitehtaasta tehdyn esityksen myötä: "Nykyään ei enää soitella ovikelloa"

Näyttelijä Ritva Oksanen nähdään pääroolissa Teatteri Vantaan esityksessä nimeltään Silkkitehtaan naiset. Hän on itse syntynyt vain paria vuotta myöhemmin kuin Eira, jota hän teoksessa näyttelee. 

Teatteri Vantaa tuo Tikkurilan silkkitehtaalle musiikillisen esityksen nimeltään Silttitehtaan naiset, joka sai ensi-iltansa 31. elokuuta. Teatteri on toiminut vanhoissa tehtaan tiloissa vuodesta 1996. Rakennus on nykyisin myös toimisto- ja asuinkäytössä.

Näyttelijä Ritva Oksanen esittää pääroolissa Eiraa, jonka päiväkirja on toiminut hänelle ohjenuorana ja inspiraationa. Eira syntyi vuonna 1937, ja Oksanen pari vuotta myöhemmin vuonna 1939.

Oksanen muistaa hyvin yhteisöllisyyden ja sen ajan, kun sodan jälkeen ei ollut mitään. 

– Se vähäkin, mitä saatiin, jaettiin. Vasta 50-luvulla Suomi alkoi muotoutua toisenlaiseksi. Kaipaan vanhaa elämäntyyliä siinä mielessä, ettei nykyään enää soitella ovikelloa ja tulla toisen luo yllättäen kahville, vaan soitetaan, sopiiko tulla. Lisäksi kaikki perheen lapset leikkivät yhdessä, kun leikkikaluja ei juurikaan ollut, Oksanen palasi ajassa taaksepäin Huomenta Suomessa 1. syyskuuta. 

Tikkurilan silkkitehdas on perustettu 1934, joten siellä on vuosikymmenten aikana aina 90-luvulle asti ehtinyt olla töissä valtava määrä ihmisiä. Esityksen ohjaajan Osku Heiskasen mukaan yhteisöllisyys on ollut työnteossa tärkeimmässä roolissa. 

– Työnteko oli kivaa, ja Silkkitehtaan yhteydessä oli oma vapaapalokunta, siellä harrastettiin yhdessä ja pidettiin onginta- ja hiihtokilpailuja. Tämä kaikki loi työpaikasta mukavan, Heiskanen kertoi. 

Esitys perustuu paljolti tehtaalla töissä olleiden ihmisten haastatteluihin. Sen lisäksi Vantaan kaupunginmuseo on toiminut suurena apuna, sillä siellä on päässyt tutustumaan kaikkeen vuosien varrella tehtaassa tehtyyn materiaaliin, kuten kankaisiin, lippuihin, huiveihin ja lämpöpukuihin.

Katso yllä olevalta videolta, mikä Ritva Oksaselle ja Osku Heiskaselle on jäänyt erityisesti mieleen Silkkitehtaan naiset -esityksen katsojista. 

Alta voit katsoa kaksikon haastattelun kokonaisuudessaan. 

Lue myös:

    Uusimmat