Suomalainen nelihenkinen perhe käyttää ruokamenoihinsa kolmisensataa euroa viikossa. Tilastokeskuksen tietoihin perustuvassa laskelmassa ovat elintarvikkeiden lisäksi mukana alkoholittomat ja alkoholijuomat sekä ravitsemispalvelut.
Ruokatieto Yhdistys ry on tilasto- ja kulutuslukujen perusteella laskenut ja kuvannut nelihenkisen suomalaisperheen viikon aikana käyttämän ruoka- ja juomamäärän.
Suomalaisten ruokailutottumukset ovat viime vuosina parantuneet: kasvisten käyttö on lisääntynyt ja rasva vaihtunut pehmeämmäksi. Suurin haaste suomalaisten syömisessä on energian ja sokerin liiallinen saanti.
– Tavoitteena on saada suomalaiset syömään kohtuullisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa energiansaannin ja energiankulutuksen tasapainoa kiinnittämällä erityisesti huomiota rasvaan ja sokeriin, erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta toteaa.
Yhdessä syöminen tärkeää
Ylipainoisuus on lisääntynyt lapsilla ja nuorilla. 12–18 -vuotiaista pojista joka viides ja tytöistä joka kymmenes on ylipainoisia.
Perheiden rooli lasten ruokailutottumusten omaksumisessa on Ovaskaisen mielestä aivan keskeinen. Kotoa opitut hyvät ruokailutottumukset antavat kestävän pohjan nuoren syömiselle.
– Perheen yhteisten aterioiden merkitys on erityisesti teini-ikäisille tärkeää, sillä se saattaa olla päivän ainoa hetki, jolloin nuoret ja aikuiset tapaavat toisiaan. Yhdessä syöminen edistää myös aterioiden monipuolisuutta. On kannustavampaa koota kaikki aterian osat - pääruoka, kasvislisäkkeet, leipä, juoma ja jälkiruoka - tarjolle, kun syöjiä on useampia, Ovaskainen sanoo.
Lähes 300 euroa
Tilastokeskukselta tietojen perusteella suomalaisen nelihenkisen perheen ruokamenot vuonna 2008 olivat noin 290 € viikossa. Tähän on laskettu kulutus elintarvikkeisiin, alkoholittomiin juomiin, alkoholijuomiin sekä ravitsemispalveluihin.
Elintarvikevalikoimassa on viimeisten 20 vuoden aikana tapahtunut useita rakenteellisia muutoksia. Pitkälle jalostetut tuotteet ovat lisänneet suosiotaan. Näitä ovat peruna- ja leivonnaispakasteet, makeiset, sokeroidut juomat, light-juomat, vedet ja alkoholijuomat. Myös juuston, lihan ja viljan kulutus on kasvanut. Myönteistä on kasvisten, hedelmien ja marjojen kulutuksen lievä kasvu. Maitojuomien kulutus on laskussa.
(MTV3)