Neljä laukausta oven läpi päättivät huippumallin elämän – nyt naisystävänsä raa'asti murhannut "Blade Runner" astuu vapauteen

Entinen yleisurheilutähti Oscar Pistorius astuu ehdonalaiseen perjantaiaamuna Suomen aikaa. Vuonna 2013 naisystävänsä Reeva Steenkampin ampunut Pistorius ehti istua vankilassa yhdeksän vuotta.

Urheilusuorituksillaan ihastuttanut eteläafrikkalainen Pistorius järkytti maailmaa ystävänpäivänä vuonna 2013, kun hän ampui kuoliaaksi naisystävänsä Reeva Steenkampin.

Jalkaproteesien kanssa urheillut ja tästä syystä Blade Runner -lempinimellä tunnettu Pistorius voitti urallaan kuusi paralympiakultaa, mutta nousi erityiseen maailmanmaineeseen selvitettyään tiensä Lontoon olympialaisten välieriin vuonna 2012.

Seitsemän kuukautta olympialaisten jälkeen Pistorius nousi uutisotsikoihin järkyttävän veriteon vuoksi. Pistorius ampui neljä kuolettavaa laukausta kotinsa lukitun wc:n oven läpi.

Pitkittyneiden oikeudenkäyntien ja useiden valituskierrosten jälkeen vuonna 2016 välillä jo ehdonalaiseen päässyt Pistorius tuomittiin 15 vuoden vankeusrangaistukseen murhasta. Pistoriuksen katsottiin ampuneen Steenkampin vessan oven läpi. Hän itse kiisti murhan ja väitti luulleensa Steenkampia murtovarkaaksi.

Oikeudessa Pistorius kertoi saaneensa aiemmin tappouhkauksia ja hänen kotiinsa oli murtauduttu, joten hän säilytti yhdeksän millistä pistooliaan sänkynsä alla. Oikeudessa selvisi, että luodit, joita Pistoorius aseessaan käytti, oli suunniteltu aiheuttamaan mahdollisimman suurta vahinkoa ihmiskeholle.

Pistorius väitti, että hänelle selvisi, kuka oven takana oli vasta kun hän oli murtautunut sisään krikettimaila apunaan. 29-vuotias lakia opiskellut eteläafrikkalainen huippumalli Steenkamp oli kuollut.

Tiukan valvonnan alla vapaudessa

Steenkampin perhe suhtautui aiemmin kielteisesti Pistoriuksen vapauttamiseen, mutta ennen ehdonalaislautakunnan kuulemista marraskuussa Steenkampin äiti June totesi, ettei vastusta ehdonalaiseen pääsyä. Tiedotteessaan June Steenkamp totesi kuitenkin, ettei Pistorius ole osoittanut katumusta, eikä hän usko Pistoriuksen parantuneen. Steenkamp on kuitenkin sanonut antaneensa ex-juoksijalle anteeksi, koska ei kestäisi jatkuvaa vihassa vellomista.

Perheen lakimies totesi vapauttavan päätöksen jälkeen, ettei se tullut yllätyksenä, kun Pistorius oli istunut lain mukaan vaadittavan osan tuomiotaan. June Steenkamp antoi kiitosta ehdonalaislautakunnalle siitä, että myös uhrin omaisten ääni tuli kuulluksi käsitteleyssä.

Pistoriuksen aika Pretorian lähettyvillä olevassa vankilassa päättyy tietojen muakan kello kahdeksan aikaan perjantaiaamuna. Vaikka Pistorius vapautuu vankilasta, jatkaa hän ehdonalaisen tuomionsa suorittamista joulukuuhun 2029 saakka.

Pistorius on Etelä-Afrikan viranomaisten tarkassa seurannassa ja tulee elämään varsin rajoitettua elämää. Hänen tulee olla kotonaan tiettyinä tunteina vuorokaudessa, eikä hän saa nauttia alkoholia tai käyttää muita päihteitä. Pistoriuksella ei ole lupaa antaa haastatteluita medialle.

Ex-juoksijan tulee myös ilmoittaa viranomaisille muun muassa työnhaustaan tai muuttoaikeistaan. Pistoriuksen tulee osallistua väkivallan vastaiseen ohjelmaan ja jatkaa vihanhallintaterapiaistunnoissa.

Pistoriuksen oletetaan asettuvan asumaan Pretorian miljoonakaupunkiin Etelä-Afrikan pohjoisosassa. 

Lähteet: Reuters, AFP, Daily Mail, The Independent.

 

Lue myös:

    Uusimmat