Nesteen yt-neuvotteluiden päätteeksi lakkaa 370 työtehtävää.
Yhtiö on tehnyt päätöksen lakkauttaa Naantalin jalostustoiminnot maaliskuun loppuun mennessä. Lisäksi Porvoon jalostamoa kehitetään kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia.
Toimenpiteillä tavoitellaan noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.
Yhtiön mukaan uusiutuvien energiaratkaisujen osuus kulutuksesta kasvaa seuraavien vuosien aikana.
Koronapandemia on vauhdittanut perinteisten öljytuotteiden kysynnän laskua merkittävästi, eikä kysynnän odoteta elpyvän sitä edeltäneelle tasolle.
Naantalin jalostamon sulkeminen ei yhtiön mukaan näy Suomen öljymarkkinoilla.
– Tällä ei ole vaikutusta pumppuhintoihin eikä myöskään huoltovarmuuteen, vakuutti öljytuotteiden liiketoimintayksikön johtaja Marko Pekkola tiedotustilaisuudessa.
Neste sitoutunut kouluttamaan henkilöstöään
Yt-neuvotteluiden jäljiltä Naantalista vähenee 230 työtehtävää. Satama- ja terminaalitoimintoihin jää noin 45 työtehtävää.
Lisäksi toimintaa Porvoon jalostamolla tehostetaan, minkä vuoksi noin 140 työtehtävää vähenee. Luku sisältää ulkoistukset.
– Naantali ajetaan alas turvalliseen tilaan ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä, Pekkola sanoi.
Neste arvioi syyskuussa, että 470 työtehtävää voi päättyä. Yhtiön henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Janssonin mukaan henkilöstön ehdottama idea sisäisestä tehostamisohjelmasta auttoi säilyttämään työpaikkoja.
Neste on myös kertonut tukevansa henkilöstöään muutostilanteessa.
– Ensisijaisesti yhtiönä haluamme tarjota nyt irtisanomisuhan alla oleville henkilöille uusia työtehtäviä. Meillä on tällä hetkellä yli 70 työtehtävää avoinna Suomessa eri paikkakunnilla, Jakosuo-Jansson kertoi tiedotustilaisuudessa.
Hänen mukaansa Neste on sitoutunut kouluttamaan työntekijöitään uusiin tehtäviin sekä tukemaan taloudellisesti paikkakuntaa vaihtavia työntekijöitä.
Selvitysmiehen työhön suuria odotuksia
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo olevansa luottavainen, että Naantalissa lakkautettavaan jalostamoon löydetään uutta toimintaa.
Lintilä asetti syyskuun lopussa Naantalin seudun teollisen tulevaisuuden selvityshenkilöksi Patrian hallituksen puheenjohtajan Panu Routilan, joka on aiemmin toiminut muun muassa Konecranesin toimitusjohtajana.
– Väliraportit ovat antaneet uskoa siihen, että me tulemme löytämään siihen uusia toimijoita, Lintilä sanoo STT:lle.
Routila on Lintilän mukaan tehnyt kartoitusta mahdollisista uusista toimijoista ja ollut heihin yhteydessä. Kiinnostusta on Lintilän mukaan eri aloilta sekä kotimaasta että ulkomailta.
Alueen vahvuutena on Lintilän mukaan se, että logistiikka on valmiina.
Naantalin kaupunki kohdistaa Routilan työhön paljon odotuksia, kommentoi kaupunginjohtaja Jouni Mutanen tiedotteessa. Lisäksi kaupunki odottaa, että valtio kokoaa pikaisesti Naantali-tukipaketin.
Myös Porvoon kaupunki kommentoi maanantaina Nesteen päätöksiä. Kaupunginjohto pahoitteli tiedotteessa työnsä menettävien tilannetta, mutta lupasi vahvasti tukea Nesteen ja muiden Kilpilahden alueella kaupungissa toimivien yritysten toimintaedellytyksiä.
Juttua täydennetty kauttaaltaan 30.11.2020 klo 17.38.