Nettipoliisi kommentoi teinien suosimaa Periscopea: "Seksuaalirikokset yksi sovelluksen ongelmista"

periscope
Shutterstock
Julkaistu 20.06.2016 09:27

MTV LIFESTYLE

Nettipoliisi Marko ”Fobba” Fors otti kantaa Periscope-sovelluksen ympärillä uutisoituihin ongelmiin Facebookissa.

Suoratoistopalvelu Periscope on noussut uutisotsikoihin viimeisen vuoden aikana useaan otteeseen. Periscope-sovelluksella lähetetään livevideoita, joita voidaan katsella ympäri maailmaa.

Viime joulukuussa MTV kertoi lastensuojelutyöntekijän huolesta, joka kohdistui Periscopessa noin 10-vuotiaisiin tyttöihin. Eräs tyttö keimaili kameralle ja katsojien pyynnöstä nosti videolla paitaansa. Sovelluksen käyttöehtojen mukaan ikäraja on 13 vuotta, mutta ikärajan valvonta ei ole kovinkaan tiukkaa.

Huhtikuussa yhdysvaltalaisnainen kuvasi Ohiossa Periscopeen videon, jossa raiskattiin teinityttö. Toukokuussa ranskalainen nuori nainen teki puolestaan itsemurhan suorassa lähetyksessä.

Jos upotus ei näy, katso se täältä.

Nettipoliisi Forssin mukaan yksi sovelluksen ongelmista ovat seksuaalirikokset, mutta tähän päivään mennessä Suomen poliisi ei ole kuitenkaan tutkinut yhtään aiheeseen liittyvää rikosta. Tämä ei Forssin mukaan tarkoita, etteikö rikoksia olisi tapahtunut.

Suomessa ilmoituksia Periscopesta on tehty vain 16 koko sovelluksen olemassaolon ajalta. Verraten esimerkiksi Facebook näkyi pelkästään viime vuonna noin 7 500 poliisille tehdyssä ilmoituksessa.

Forss kommentoi Periscopeen liittyvän rikollisuuden olevan ”hyvin tyypillistä somerikollisuutta”. Tapauksiin liittyvät esimerkiksi toisen kunnian loukkaaminen tai ilkivallan teko.

– Päättyneen parisuhteenkin oireilut ovat näkyneet, kun mies on näyttänyt "kotipornovideoita" Periscope-lähetyksessä. Myös koulukiusaaminen on päätynyt Periscopeen, jossa uhria on läpsitty ja haukuttu. Kaikkia näitä on tehty ennenkin, mutta ei välttämättä suorana lähetyksenä.

Suurin osa lähetyksistä ovat kuitenkin harmitonta vloggaamista, kuvailee Forss.

Periscopesta on ollut poliisille hyötyäkin. Esimerkiksi yhdessä tapauksessa todistaja oli kuvannut tappelun, josta oli saatu todistusaineistoa poliisille.

– Tästä on ollut aikaisemminkin puhetta, että ei olisi ollenkaan huono ominaisuus saada hälytyskeskuksen kautta livekuvaa kohdetta lähestyvälle poliisipartiolle, jolla voi mennä maaseudulla pidempiäkin aikoja päästä paikalle. Tilannekuva olisi suhteellisen selvä paikalle päästessä. Ei muuta kuin Poliisiperiscopea kehittämään, Forss kirjoittaa.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos