Toimillaan Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen ydinsodan alkamisen estänyt neuvostoviranomainen on kuollut 77-vuotiaana Venäjällä, kertoo Independent.
Syyskuun 26. päivänä vuonna 1983 keskiyön jälkeen Stanislav Petrov oli työvuorossa tarkkailemassa aikaisen varoituksen tutkajärjestelmää bunkkerissa lähellä Moskovaa, kun tietokone ilmoitti useiden ohjusten lähteneen Yhdysvalloista kohti Neuvostoliittoa.
Neuvostoliiton vastaus hyökkäykseen olisi ollut lähettää kostoiskuna ydinisku, mutta Petrov päätti olla hälyttämättä esimiehiään tapauksesta.
Petrov kertoi tapahtumista tarkemmin BBC:n Venäjän toimitukselle vuonna 2013. Kertomansa mukaan hänellä oli teoriassa kaikki perusteet uskoa ohjushyökkäystä.
Hän kuitenkin epäili kyseessä olevan tietokonevirhe, sillä uskoi, että Yhdysvallat olisi käyttänyt ydinaseiskussa satoja yhtäaikaisia ohjuksia tietokonetulosten esittämän tilanteen sijaan. Selvää kuitenkin oli, että jos Petrov olisi lähettänyt tiedot komentoketjua ylöspäin, siellä ei kukaan olisi epäröinyt toimia vastahyökkäysprotokollan mukaisesti.
Komentajille soittamisen sijaan Petrov soitti Neuvostoliiton armeijan päämajaan ilmoittaakseen järjestelmävirheestä.
23 minuutin piinaavan odotuksen jälkeen Petrov totesi, että mitään ei tapahtunut. Oikean hyökkäyksen sattuessa hän olisi saanut tietää asiasta.
– Se oli suuri helpotus, hän kuvaili tuntojaan BBC:lle.
Vaikka Petrov sai päätöksestään kiitoksia, syytettiin häntä virallisesti myös siitä, että hän ei ollut merkinnyt tapahtunutta lokikirjaan.
Teostaan kansainvälistä tunnustustakin saanut mies on todennut, että yllättyi kuullessaan itseään kutsuttavan uutisissa sankariksi.
– En ikänä ajatellut olevani sellainen (sankari) – tein kuitenkin vain kirjaimellisesti vain työtäni.
Petrov kuoli 19. toukokuuta pienessä kylässä lähellä Moskovaa.