Atlantin takana ihmetellään nyt suomalaisten rakkautta hulluihin urheilulajeihin.
Yhdysvaltalaisen uutisjätin, New York Timesin mukaan samaan aikaan, kun Suomi on kadonnut kansainvälisen urheilun maailmankartalta, olemme tehneet itseämme tunnetuksi astetta erikoisimmilla lajeilla. Lehden mukaan Suomi onkin menettänyt järkensä, mitä tulee urheiluun.
– Suomessa on meneillään jotain outoa, muun muassa suopotkupallon saloihin tutustumaan päässyt yhdysvaltalaistoimittaja toteaa.
Pitkässä artikkelissa ihmetellään monia suomalaisia erikoisuuksia, kuten suopotkupalloa, eukonkantoa, sääskentappamisen maailmanmestaruuskisoja, keppihevostelua ja kännykänheittoa.
Erikoisuudet ovat merkki kasvavasta persoonallisuudesta
Sitä, miksi juuri suomalaiset ovat erikoistuneet näihin lajeihin, ei ole olemassa yhtä tiettyä syytä. Syy hulluuteen voi löytyä niin alkoholista, sisusta, pimeästä talvesta, varautuneesta luonteesta ja rakkaudesta luontoon – tai näiden yhdistelmästä.
– Tämä on asia, jota odotan joka talvi. Se on traditio Suomessa: olutta, ei unta, hauskanpitoa, 12 vuotta suopotkupalloa harrastanut Tapio Velenius toteaa artikkelissa.
Jotta vanhat hyvät ajat eivät unohtuisi, artikkelissa mainitaan myös kulta-ajoista, jolloin suomalaiset saavuttivat vuosien 1908–1948 kesäolympialaisissa keskimäärin 24 mitalia. Vuosina 1992–2012 mitaleja tuotiin kesäolympialaisista kotiin keskimäärin neljä, viime kisoissa jouduimme tyytymään yhteen pronssiseen mitaliin.
Mutta vaikka mitalisateet saattavatkin tuntua vain kaukaisilta muistoilta, New York Timesin mukaan urheilulajien erikoisuuksien kirjo heijastaa nuoren maamme alati kasvavaa persoonallisuutta.
Lähde: New York Times
***
10:29