New York Times -lehteä vaaditaan boikottiin Trumpin ilmiantajaa koskevasta jutusta – professori: "Klassinen eettinen dilemma"

2:21img
Video: MTV Uutiset kertoi perjantaina, että Yhdysvaltain senaatin ja edustajainhuoneen mukaan Trumpin Ukraina-puheluiden ilmianto johtaa jatkotutkimuksiin.
Julkaistu 28.09.2019 20:10

MTV UUTISET – STT

New York Timesin tällä viikolla julkaisema juttu presidentti Donald Trumpin Ukraina-puhelun ilmiantaneesta miehestä on nostanut kiivasta kritiikkiä Yhdysvalloissa.

Jutussa miehen henkilöllisyyttä ei paljastettu, mutta hänen paljastettiin olevan keskustiedustelupalvelu CIA:n työntekijä, joka on Ukrainan politiikan asiantuntija. Hänen kerrottiin työskennelleen jonkin aikaa Valkoisessa talossa.

Ilmiantajan asianajajat ovat kritisoineet artikkelin julkaisua. Heidän mukaansa juttu voi aiheuttaa vaaraa miehelle.

Jutun julkaisu on aiheuttanut Twitterissä myös kampanjan #CancelNYT, jossa on vaadittu lehden tilauksen perumista ja vastaavan päätoimittajan Dean Baquetin eroa.

Baquetin mukaan juttu julkaistiin, jotta lukijat voisivat itse arvioida ilmiantajan luotettavuutta. Päätoimittajan mukaan se on erityisen tärkeää, koska presidentti Trump on hyökännyt tätä vastaan voimakkaasti.

"Voi johtaa vaikeuksiin"

Yhdysvaltojen kongressi julkaisi torstaina ilmiantokirjeen, jonka mukaan Trump on painostanut puhelinkeskustelussa Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

New York Timesin mukaan presidentti kertoi Yhdysvaltain YK-delegaation henkilökuntaan kuuluvalle joukolle haluavansa tietää, kuka antoi tiedot Ukraina-puhelun ilmiantajalle. Lehden mukaan Trump oli sanonut, että kuka ikinä tiedot antoikaan on "lähes vakooja". Presidentti myös varoitti seurauksista.

– Tiedättekö, mitä ennen teimme, kun olimme viisaita vakoojien ja maanpetosten suhteen? Hoidimme sen hieman eri tavalla kuin nykyään.

Northwesternin yliopiston journalismin laitoksen professori Jon Marshall arvioi uutistoimisto AFP:lle, että New York Timesin tapaus on "klassinen eettinen dilemma". Hänen mukaansa miehen CIA-taustan julkituonti olisi luultavasti riittänyt miehen luotettavuuden arviointiin.

– Vain kourallinen ihmisiä sopii lehden tekemään kuvaukseen. Ilmiantajan tunnistaminen voi johtaa vaikeuksiin, Marshall arvioi. 

Tuoreimmat aiheesta

Media