Suomalaisteini oli yksi äärijärjestö Isisin seuratuimmista englanninkielisistä verkkoaktiiveista, kunnes käänsi järjestölle selkänsä. Yhdysvaltalaisen uutisviikkolehden Newsweekin haastattelema nuori mies haluaa nyt auttaa muita kaltaisiaan irtautumaan järjestöstä.
Abdullah-nimimerkkiä käyttänyt mies ylläpiti Twitter-tiliä @Mujaahid4Life, jolla oli lähes 11000 seuraajaa. Nyt Google-haulla löytyy kuvakaappauksia Abdullahin tviiteistä, joissa on esimerkiksi Isis-aiheisia kuvia ja videoita. Tunnus on nytkin käytössä Twitterissä, mutta tilin päivitykset ovat venäjänkielisiä ja tilin käyttäjäkuvassa on nuori nainen. Tilin edelliset päivitykset ovat toukokuulta.
Newsweekin haastattelussa Abdullahiksi itseään nimittävä henkilö kuvailee olleensa "Isisin diplomaatti", eli virtuaalinen jihadisti, joka kannusti väkivaltaan islamin nimissä.
Nyt Abdullah kertoo jättäneensä järjestön ja auttaa muita tekemään samoin. Hän on yksi harvoista Isisin jättäneistä, jotka Newsweekin mukaan voivat tuoda esiin harvinaisen sisäpiirin näkemyksen järjestön toiminnasta.
Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala vahvistaa STT:lle Newsweekin tiedot siitä, että supo on puuttunut kyseisen henkilön toimintaan. Yksittäistapauksia hän ei kommentoi sekä supon oman toiminnan että asianomaisen yksityisyyden suojelemiseksi.
Rantalan mukaan Suomessa ei ole ainakaan vielä hyödynnetty terrorismin torjunnassa niitä ihmisiä, joilla on Abdullahin tavoin sisäpiirin tietoa Isisin toiminnasta. Esimerkiksi Britanniassa näin on toimittu.
– Varmaan ajatus on varteenotettava, mutta tällaista työtä ei ole vielä Suomessa käynnistetty, Rantala toteaa.
Isis tarjosi yhteenkuuluvuutta
Abdullah kuvailee Newsweekille olleensa "Isis-kuplassa" ja ajatelleensa tunteellisesti.
– Se oli pakkomielle, vain sokeaa omistautumista.
Artikkelin mukaan matka hip hop -fanista radikaalisiksi jihadistiksi on hälyttävän lyhyt.
– Internet on niin suuri osa värväystä; 99 prosenttia siitä on netissä, Abdullah kertoo näkemyksenään.
Ateistikodissa kasvanut Abdullah löysi islamin pohtiessaan teini-ikäisenä identiteettiään. Hän kääntyi lausumalla islamin uskontunnustuksen ääneen.
Newsweekille nimettömänä puhunut äiti kertoo, ettei tuolloin 17-vuotiaalla miehellä ollut sosiaalista elämää tai ystäviä. Äiti ei uskonut poikansa lähtevän ulkomaille taistelemaan, mutta oli huolissaan tämän tekemisistä netissä.
Kesällä 2013 Abdullah treenasi ja suunnitteli lähtevänsä Syyriaan. Silloin supo ilmoitti havainneensa nuoren miehen toimet ja pyysi häntä jäämään maahan. Abdullah jatkoi järjestön tukemista etäältä ja toimi yhä syvemmällä nettiyhteisössä. Nyt hän kuvailee Isisin tulkintaa islamin tulkinnasta "rusinat pullasta -tyyppiseksi".
Abdullahin mukaan häntä kiusattiin alakoulussa, mikä teki Isisin yhteenkuuluvuuden tunteesta vetovoimaista erityisesti kalifaatin julistamisen jälkeen. Hän kuitenkin alkoi kyseenalaistaa järjestön toimintaa sen jälkeen, kun Isis tappoi brittiläisen avustustyöntekijän Alan Henningin lokakuussa 2014. Abdullah alkoi etsiä myös islamin uskonopetuksesta oikeutusta väkivallalle, mutta ei löytänyt sitä.
Viime vuoden lopulla Twitter sulki Isisiä tukevia tilejä.
Abdullah hän tviittaa yhä, mutta tällä kertaa kannustaakseen Isisiin liittyviä harkitsemaan päätöstään uudelleen.