NHL-kauden suomalaistähteä syrjittiin tylysti Pohjois-Amerikassa – tilastot paljastavat ratkaisun päättömyyden

Tulosruutu teki selkoa Matias Maccellin huippukaudesta huhtikuun alussa.

Loistavan tulokaskauden Arizona Coyotesissa pelannut suomalaishyökkääjä Matias Maccelli ei mahtunut ehdolle NHL:n Vuoden tulokas -palkinnon kolmen kärkinimen joukkoon. 

Palkinnosta taistelevat Seattle Krakenin yhdysvaltalaissentteri Matty Beniers, Buffalo Sabresin kanadalaispuolustaja Owen Power ja Edmonton Oilersin kanadalaismaalivahti Stuart Skinner.

Kolmen kärki määräytyi Pohjois-Amerikan jääkiekkotoimittajien äänestyksen perusteella. Calder Trophy -palkinnon voittaja julkistetaan kauden päätteeksi.   

Maccellin puuttuminen listalta on yllätys, sillä hän iski kauden 64 ottelussa tehot 11+38=49. Tässä vertailussa edellä oli vain Beniers (57). 

Kesän 2021 ykkösvaraus Power summasi 79 ottelussa 4+31=35 pistettä. Skinner torjui 50 runkosarjapelissä 91,4 prosentin varmuudella.   

Maccelli oli puolestaan Beniersin – ja kaikkien muidenkin tulokkaiden – edellä ottelukohtaisessa pistekeskiarvossa. Suomalaislaiturin lukema oli 0,77, kun Beniers ylsi 0,71 pinnaan matsia kohden.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Tämä oli ensimmäinen kerta ainakin viimeisen 20 NHL-kauden aikana, kun vähintään 50 runkosarjaottelua pelannut pistekeskiarvokunkku ei mahtunut kolmen kärkeen Vuoden tulokas -kisassa. 

Maccellin asemia saattoikin laskea se, että hän on eurooppalaispelaaja NHL-markkinoiden lilliputissa, Arizonassa. 

Ainoa Calder Trophyn suomalaisvoittaja on Teemu Selänne kaudelta 1992-1993. Patrik Laine oli äänestyksen kakkonen kuusi vuotta sitten. 

Juttua korjattu klo 14.06: Jääkiekkotoimittajan äänestyksen pohjalta on tiedossa kolmen kärki ja voittaja julkaistaan kauden jälkeen. Erillistä äänestystä ei enää järjestetä. 

Lue myös:

    Uusimmat