Niinistö ja Merkel asettuivat Macronin tueksi nokittelussa Turkin presidentin kanssa

sauli niinistö presidentti yk TPK
Tasavallan presidentin kanslia
Julkaistu 26.10.2020 20:25

MTV UUTISET–STT

Kiistely Turkin ja EU-maiden välille sai maanantaina lisäkierroksia, kun Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia tukemaan ilmoittautui ensin Saksan liittokansleri Angela Merkel ja myöhemmin Suomen presidentti Sauli Niinistö.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vaati vuorostaan ranskalaisia tuotteita boikottiin Macronin lausuntojen takia. Erdoganin mukaan länsimaissa lietsotaan islaminvastaisuutta.

–  Muslimit ovat samanlaisten lynkkauskampanjan kohteina kuin juutalaiset Euroopassa ennen toista maailmansotaa, Erdogan väitti tv-puheessa.

Ranskalaistuotteiden boikotteja on pantu käyntiin myös Qatarissa ja Kuwaitissa.

Macron on ottanut ranskalaisopettaja Samuel Patyn surman jälkeen tiukasti kantaa sananvapauden ja uskontojen kritiikin puolesta, mikä on herättänyt suuttumusta Turkissa ja muualla muslimimaissa. Opettaja oli näyttänyt oppilailleen kuvia Muhammad-pilapiirroksista, minkä jälkeen nuori tshetsheenimies tappoi hänet.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin tiedottaja sanoi Saksan tuomitsevan Erdoganin lausunnot ja olevan solidaarinen Ranskalle.

–  Nämä herjaavat kommentit ovat täysin sopimattomia, erityisesti ottaen huomioon muslimifanaatikon hirvittävän surmatyön, sanoi Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

Niinistö tviittasi olevansa täysin solidaarinen Macronin kanssa taistelussa eurooppalaisten arvojen puolesta ja terrorismia vastaan. Myös Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Italian pääministeri Giuseppe Conte antoivat Macronille tukensa tviiteillään.

Ranskan ja Turkin välit kireät

Erdogan on haukkunut Macronia jo kolmena perättäisenä päivänä ja on sanonut, että ranskalaispresidentin mielenterveyttä pitäisi tutkia.

Ranska kutsui sunnuntaina kotiin Turkin-suurlähettiläänsä vastalauseena Erdoganin kommenteille. Maiden väliset suhteet olivat kireät jo ennen viime aikojen sanasotaa. Eripuraa on syntynyt Turkin kaasuetsinnöistä itäisellä Välimerellä, Vuoristo-Karabahin ja Libyan kriiseistä sekä Syyrian sodasta.

Tuoreimmat aiheesta

Ranska