Euroopan yhteinen turvallisuuspolitiikka oli keskeinen keskustelunaihe, kun presidentti Sauli Niinistö tapasi tänään Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.
Niinistö kertoi tapaamisen jälkeen toimittajille kysyneensä Merkeliltä, miten Euroopan unioni reagoisi, jos sen aluetta loukattaisiin.
– Hän antoi hyvän vastauksen peruskysymykseeni, voiko rauhanunioni jäädä vain syrjästä katsomaan, jos sen aluetta loukattaisiin esimerkiksi paikassa, joka ei satu olemaan Naton jäsen.
Niinistö kertoi heidän keskustelleen aika pitkään siitä, minkälaisia mahdollisuuksia turvallisuuden lisäämiseen Euroopassa on. Keskustelun taustalla ei hänen mukaansa ole vain Venäjä, vaan myös levottomuus esimerkiksi Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.
Niinistön mukaan keskusteluissa ei kuitenkaan konkreettisesti käyty läpi sitä, puolustaisiko esimerkiksi Saksa hädän hetkellä Suomea.
Merkel ja Niinistö keskustelivat noin puolentunnin ajan presidentin virka-asunnolla Tamminiemessä.
Ukrainan tilanne yhä epävakaa
Niinistö kertoi heidän arvioineen liittokanslerin kanssa, että Ukrainan tilanne on edelleen hyvin epävakaa.
– Minskin sopimus ja aselepo on osapuilleen toiminut. Edelleen ollaan epävakaassa tilanteessa, joka helposti häiriintyy, mutta antaa pohjan rakentaa lisää, Niinistö kuvasi.
Suomelta ei hänen mukaansa odoteta rauhanvälittäjän roolia.
Niinistö sanoi, että Ukrainan kriisin ohella on huomioitava laajempi kehitys kohti kylmän sodan kaltaista tilannetta.
– Jos meillä siinä on jokin mahdollisuus vaikuttaa, totta kai teemme kaiken mahdollisen ja sovimme kyllä yhteydenpidosta jatkossakin.
Merkel on matkustamassa toukokuussa Venäjälle, päivää voitonpäivän juhlien jälkeen. Niinistö arvioi, että liittokansleri haluaa näin pitää keskusteluyhteyden Venäjään auki.
– Uskon, että hänen lähtönsä sinne heijastaa tätä ajattelua. Hän ei halua välejä poikki.