Presidentti Sauli Niinistön puhe on monella tavalla tässä ajassa kiinni, luonnehtii Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
Hänen mielestään edustuksellisen demokratian puolesta liputtavan puheen voi hyvin tulkita kytkeytyvän vaalivuoteen. Vaikka presidentti ei suoraan sano, että kannattaa äänestää, hänen voi tulkita viestivän, että vaalit ovat kansalaisten tärkein keino vaikuttaa, Tiilikainen sanoo.
Presidentti Niinistö pohtii puheessaan suoran demokratian ongelmia. Sitä, miten kansan kadulle menemisestä voi seurata ylilyöntejä ja miten sitäkin ilmiötä voi käyttää väärin hyväkseen ääritoimintaan.
– Varmaan tässä on ajateltu, että vaalivuosi alkaa sekä Suomessa että EU:ssa. Puheen teemat ovat juuri niitä, joista puhutaan keväällä Euroopan parlamenttivaalien ja kotimaan eduskuntavaalien yhteydessä, maahanmuuttoteema, Ranskan ongelmat ja tyytymättömyyden osoittaminen, Tiilikainen sanoo STT:lle.
"Monestakin syystä tervetullut huomio"
Tiilikaisen mielestä puheen keskeinen sanoma onkin edustuksellisen demokratian palauttaminen arvoonsa.
– Presidentti muistuttaa edustuksellisen demokratian erityisestä ansiosta. Se on järjestelmä, jonka kautta päästään sovittamaan yhteen erilaisia yhteiskunnallisia intressejä. Suorat demokratiat ovat aina kuitenkin sitä puhdasta enemmistödemokratiaa. Välillä tuntuu, että se joka kovimmin huutaa, sen ääni eniten kantaa.
Tiilikainen sanoo Niinistön muistuttavankin erityisesti siitä, että edustuksellinen demokratia pyrkii kokoamaan erilaiset intressit yhteen ja sovittelemaan ne yhteiseksi politiikaksi.
– Se on varmasti monestakin syystä nyt ihan tervetullut huomio ja puheen uusi ydin.