Nikotiinipussien suosio räjähti nuorten parissa – "Tämä ei ole terveellisempi vaihtoehto"

Nikotiinipussien käyttö yleistyy jatkuvasti - tunnetaanko niiden haittoja vielä tarpeeksi? 9:47
Outi Salmisen mukaan tilannetta voi pitää ihmiskokeena, koska ihmiset eivät ole koskaan käyttäneet tässä määrin pelkkää nikotiinia.

Jo neljännes nuorista kertoo käyttäneensä joskus nikotiinipusseja. Niille ollaankin nyt esittämässä tiukempaa säätelyä.

Nikotiinipusseista on kovaa vauhtia tulossa nuorten keskuudessa suosituin nikotiinituote. THL:n tänä vuonna toteuttamassa kyselyssä neljännes nuorista kertoi kokeilleensa nikotiinipusseja.

Vaikka nikotiinipusseista puuttuuvat monet tupakasta ja nuuskasta löytyvät haitalliset aineet, eivät nekään ole terveysvaikutuksiltaan harmittomia, kertoo Viiden jäkeen -ohjelmassa vieraillut farmakologian dosentti Outi Salminen Helsingin yliopistosta.

– Keskittymiskyky on heikkoa, on todettu riski ADHD:n lisääntymiselle. Ne myös häiritsevät kognitiivisia toimintoja, eli muistia ja oppimista.

Salminen muistuttaa, että ihmisen aivot ovat täysin kehittyneet vasta 23–25-vuotiaana, joten nuorilla haitat ovat suurempia. Nuoret myös addiktoituvat nikotiiniin aikuisia nopeammin. Nikotiinipusseissa nikotiinin määrä on sama tai jopa suurempi kuin tupakassa.

Nikotiinipussien suosio nuorten keskuudessa räjähti Fimean kumottua yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältävien pussien luokittelun lääkkeeksi. Nyt hallitus kuitenkin esittää tiukempaa sääntelyä nikotiinipussien myyntiin osana tupakkalainsäädäntöä. Salminen kritisoi valmisteilla olevaa lainsäädäntöä kuitenkin siitä, ettei se ota tarpeeksi tiukasti kantaa pussien nikotiinipitoisuuteen.

Lainsäädännön lisäksi hän korostaa myös valistuksen merkitystä.

– Nuorille pitäisi saada tieto, että tämä ei ole terveellisempi vaihtoehto.

Lue myös:

    Uusimmat