Älypuhelinten tartunnat kasvoivat yksistään viime vuonna lähes 400 prosenttia.
Haittaohjelmat saastuttavat mobiililaitteita ennätystahtia, varoittaa teknologiayhtiö Nokia. Tiedot perustuvat yhtiön kahdesti vuodessa julkaisemaan raporttiin, jossa se kartoittaa ja arvioi erilaisiin mobiili- ja verkkolaitteisiin kohdistuvia uhkia. Raportteja on tehty vuodesta 2012 saakka.
Ylivoimaisesti suosituimpia haittaohjelmien kohteita ovat älypuhelimet. Nokia kertoo, että viime vuonna älypuhelinten haittaohjelmatartunnat kasvoivat lähes 400 prosenttia. Eniten haittaohjelmat piinaavat Androidia käyttäviä älypuhelimia ja taulutietokoneita. Tieto ei tosin ole yllätys, koska Android on mobiililaitteiden käyttöjärjestelmistä suosituin.
Pesukone voi työskennellä hakkereille
Raportissa todetaan, että myös esimerkiksi Applen iOS-käyttöjärjestelmää käyttävät laitteet joutuvat vilunkipelin uhriksi. Esimerkkinä Nokia mainitsee Spyphone-ohjelman, joka syynää muun muassa iOS-käyttäjän soittoja, liikkumisia, viestejä sekä sosiaalisen median ja verkon käyttöä.
Nokia varoittaa myös, että niin kutsutun esineiden internetin turvallisuutta täytyisi parantaa kiireesti.
Hakkerit ovat alkaneet valjastaa esimerkiksi internetiin kytkettyjä kodinkoneita masinoimiensa palvelunestohyökkäysten välineiksi. Palvelunestohyökkäyksessä tuhannet laitteet voivat pommittaa esimerkiksi jotakin tiettyä verkkosivua, jolloin sivusto ylikuormittuu.
– IoT (internet of things) -laitteiden määrä kasvaa koko ajan, jolloin myös riskit vain lisääntyvät, Nokia Threat Intelligence Labin johtaja Kevin McNamee toteaa tiedotteessa.
Tilanne edellyttää Nokian mukaan koko toimialalta ponnisteluja, jotta uudenlaiset verkkoon yhteydessä olevat laitteet olisivat turvallisia.
Sen sijaan esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmällä varustettujen tietokoneiden tartunnat laskivat selvästi vuoden toisella puoliskolla.
Nokian uhkaraportin tiedot on kerätty yli 100 miljoonasta laitteesta eri puolilta maailmaa. Mukana on muun muassa puhelimia, tietokoneita ja muita internetiin kytkettyjä laitteita.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.