Nokian vesikriisi: Johtamisvastuu ja tiedotus ontui

Nokialla vesikriisissä syksyllä 2007 lähes kaikki mahdollinen meni pieleen. Tilanteen vakavuus ja turman syy selvisi vasta vähitellen, tiedottaminen kaupunkilaisille ontui ja varsinkin kriisin alkuvaiheessa Nokialta puuttui selkeä viestintä- ja johtamisvastuu.

-Tämä oli liian suuri tapaus harjoitella toimintaa senlaatuisessa tilanteessa, tiivisti Onnettomuustutkintakeskuksen asettaman tutkintalautakunnan puheenjohtaja Pekka Aho.

Lisäksi toiminta Kullaanvuoren vedenpuhdistamolla ei hänen mielestään ollut kovin suunnitelmallista. Yhtenä osoituksena oli se, että siellä oli määräysten vastaisesti rakennettu putkiliitos puhdistetun jäteveden (niin sanotun teknisen veden) ja talousvesiverkoston välille. Sitä ei myöskään mainittu missään rakennepiirustuksissa.

Kohtalokkaana keskiviikkona 28. marraskuuta 2007 jätevedenpuhdistamolla tehtiin asennus- ja huoltotöitä, ja puhdistamon työntekijä avasi puhdistetun jäteveden venttiilin tässä yhteydessä. Samaan aikaan oli auki myös talousvesilinjaston venttiili. Näin jätevettä ehti virrata kunnan vesijohtoverkostoon yhteensä noin 400 kuutiota ennen kuin jäteveden venttiili huomattiin sulkea perjantaina 30. marraskuuta.

Kaikkiaan likaisesta vedestä sairastui yli 8000 nokialaista.

Kriisin alussa kellään ei ollut johtovastuuta

Onnettomuuden alkuvaiheessa kukaan ei ottanut Ahon mukaan johtovastuuta, ja Nokian kunta perusti kriisiryhmänkin vasta tiistaina 4. joulukuuta. Sitä ennen tilannetta hoidettiin yksittäisten toimijoiden asiantuntemukseen perustuen ilman riittävää koordinaatiota.

- Keskeiset henkilöt joutuivat silloin myös toisarvoisiin tehtäviin, hän lisäsi.

Kaikki vastuuhenkilöt eivät myöskään heti osanneet hahmottaa, mistä oli kyse, kun puhuttiin teknisen veden joutumisesta talousveteen.

- Kaikilla ei ollut tietoa, mistä vedestä oli kyse, Aho sanoi.

Tekninen vesi tai puhdistettu jätevesi tarkoitti Nokian tapauksessa sellaista puhdistusprosessin läpi käynyttä jätevettä, joka voitiin laskea läheiseen jokeen. Siellä se pystyi lopullisesti laimenemaan.

Talousveteen teknistä vettä ei kuitenkaan saa joutua, sillä siinä on edelleen paljon eri taudinaiheuttajia.

Tiedottaminen takkusi pitkään

Tilanteen vakavuus selvisi tiedotusvälineillekin vasta viiveellä. Perjantaina 30. marraskuuta ensimmäiset tiedotteet julkaistiin muun muassa Tampereen radion uutisissa ja teksti-tv:ssä sekä Nokian kaupungin kotisivulla. Valtakunnan uutisiin asia nousi ensimmäisen kerran lauantai-iltana 1. joulukuuta.

Nokian vesikriisi paljastikin tutkintalautakunnan mukaan tiedottamisen tärkeyden. Nokialla joka kotiin asiasta jaettiin tiedote vasta neljä päivää onnettomuuden jälkeen eli sunnuntaina 2. joulukuuta.

-Tällainen tiedote olisi pitänyt kuitenkin jakaa jo perjantaina, Aho totesi.

Lautakunnan mielestä kuntien pitäisi myös voida itsenäisesti pyytää hätäkeskuksia välittämään hätätiedotteita Nokian vesikriisin kaltaisissa onnettomuuksissa. Nykyisin näin voivat tehdä lähinnä vain pelastus-, poliisi- ja rajavartioviranomaiset.

Katso Pauli Poutasen juttu (Seitsemän uutiset 2.4.2009)

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat