Länsimaiset tiedusteluyhteisöt uskovat, että Iran pudotti ukrainalaislentokoneen maasta-ilmaan ammuttavalla ilmatorjuntaohjuksella. Ohjus on suunniteltu aiheuttamaan suurta tuhoa, eikä koneen miehistöllä ollut toivoakaan pelastumisesta ohjuksen lähdettyä ilmaan.
Iranin pääkaupungissa Teheranissa tapahtuneessa turmassa kuolleet matkustajakoneen lentäjät eivät todennäköisesti tienneet, että konetta kohti oli ammuttu ohjus.
Lue lisää: Kanadan pääministeri: Ukrainalaiskone ammuttiin alas ohjuksella – väitettä tukevat sekä oma että liittolaisten tiedustelutieto
Näin sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelema tutkija Michael Duitsman, jonka mukaan lentokoneen miehistöllä tuskin oli edes aikaa reagoida.
– Heti lähdön jälkeen piloteilla on ollut paljon muuta tekemistä, hän sanoo.
0:57
Torstai-iltana kansainväliset mediat uutisoivat, että keskiviikkona tuhoutunut ukrainalainen matkustajalentokone ammuttiin maahan Iranista ilmatorjuntaohjuksella. Mediat perustavat tietonsa tiedustelulähteisiin.
Iran on kiistänyt tiedot ja vaatii kansainvälistä yhteisöä odottamaan onnettomuustutkinnan valmistumista.
Tällainen on Tor-ilmatorjuntajärjestelmä
Venäläisvalmisteinen Tor-ilmatorjuntajärjestelmä on lyhyen kantaman, helposti liikuteltava järjestelmä. Tor-järjestelmä on tappava kuuden kilometrin korkeuteen saakka, ja sen kantama on noin 12 kilometriä.
Tor-järjestelmän ohjuksissa on pieni, noin 15 kiloa painava taistelukärki. Ohjus lentää miltei kolminkertaista äänennopeutta. Se tarkoittaa, että ohjus osuisi viiden kilometrin päässä olevaan maaliin viidessä sekunnissa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Osuessaan kohteeseen taistelukärki räjähtää ja levittää samalla metallinsirpaleita kohteeseen aiheuttaen lisätuhoa.
Iranilla uskotaan olevan 29 liikuteltavaa järjestelmää, joita se alkoi hankkia Venäjältä vuonna 2007.
Ampuminen helppoa, kohteen tunnistaminen vaikeaa
On hyvin todennäköistä, että ukrainalaiskone pudotettiin vahingossa. Reutersin haastatteleman, nimettömän asiantuntijan mukaan Iranin sotilasyksiköt ovat saaneet jokaisen lentokentän lähellä lentäneen siviililennon signaalin ja reittisuunnitelman.
Lue myös: Kommentti: Mikä ratkaisuksi Iranin ja Yhdysvaltojen jäätäviin väleihin? Ainakin kaksi ongelmaa pitää ratkaista
Jokaisessa siviilikoneessa on tutkavastain, eli transponderi, joka lähettää tietoa koneen liikkeistä. Signaalien avulla Tor-järjestelmää operoivien sotilaiden pitäisi pystyä erottamaan vihollisen sotilaskoneet siviililentokoneista.
– Viholliskoneen alasampuminen on helppoa. Lentokoneen tunnistaminen ja vihollisen erottaminen ystävällismielisistä koneista on haastavaa, sanoo asiantuntija Reutersille.