Venäjältä Saksaan johtavien Nord Stream -maakaasuputkien räjäytyksestä Itämerellä tuli tiistaina kuluneeksi tasan vuosi. Sabotaasia on tutkittu niin Ruotsissa, Tanskassa kuin Saksassakin, mutta varmaa selvyyttä syyllisestä ei ole saatu. Vahvimmat epäilyt ovat kohdistuneet Venäjään, mutta myös Ukrainan tai Yhdysvaltain osallisuudella on spekuloitu.
Tanskan ja Ruotsin talousalueen vesillä tapahtuneissa räjähdyksissä rikkoutui kolme neljästä Nord Stream 1:n ja Nord Stream 2:n maakaasuputkesta. Kaasua kupli päiväkausia näyttävästi merenpinnalle, vaikka varsinaiset kaasutoimitukset Nord Stream 1:ssä oli jo keskeytetty eikä niitä ollut Nord Stream 2:n osalta ehditty aloittamaan.
Kaasuputkien läheltä on löydetty jäämiä räjähdysaineista, ja räjähdykset rekisteröitiin myös seismologisilla mittausasemilla.
Tutkintaa Ruotsissa johtava syyttäjä Mats Ljungqvist on sanonut kaiken viittaavan siihen, että teon takana on valtio. Hän arvioi kuitenkin viime keväänä tutkinnan olevan vaikeaa ja piti mahdollisena, ettei syyllistä saada koskaan selville.
Lue myös: WSJ: Saksalaistutkinnassa selvitetään Puolan osuutta Nord Streamin räjähdyksiin
Venäläisalus putkien liepeillä
Tanskan puolustusvoimat vahvisti viime huhtikuussa tiedon, jonka mukaan venäläinen erikoisalus oli liikkunut kaasuputkien läheisyydessä vain neljä päivää ennen räjähdyksiä.
Kyseinen venäläisalus, SS-750, on asiantuntijoiden mukaan suunniteltu vedenalaisten operaatioiden tukemiseen. Aluksen varustukseen kuuluu muun muassa AS-26-pienoissukellusvene.
Saksassa on puolestaan selvitelty Rostockista Itämerelle lähteneen Andromeda-purjelaivan liikkeitä. Mediatietojen mukaan aluksen vuokranneen miehistön taustalta olisi löytynyt kytköksiä Ukrainaan.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kiistänyt jyrkästi maansa sekaantumisen kaasuputkien räjäyttämiseen. New York Times -lehti tosin kirjoitti viime maaliskuussa, että Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten saamien tietojen mukaan asialla olisi ehkä ollut Ukrainaa tukeva ryhmä, joka toimi Zelenskyin tietämättä.