Nordea: Asuntojen hinnat jatkavat laskuaan tänä vuonna

Helpotusta tulee korkojen laskiessa. Nordea ennakoi, että 12 kuukauden euribor laskee vuoden lopulla 3 prosentin vaiheille.

Nordea alentaa asuntohintaennustettaan tälle vuodelle ja ennustaa, että asuntojen hintojen lasku jatkuu vielä tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Vuoden lopulla asuntojen hinnat asettuvat Nordean ennusteen mukaan reilun prosentin alle viime vuoden lopun tason. Hintojen nousu alkaa loivasti vuoden lopulla ja kiihtyy ensi vuoden aikana.

Nousu jää aluksi melko vaimeaksi asuntojen runsaan tarjonnan vuoksi. Ylitarjonta omistus- ja vuokra-asunnoista jatkuu pitkälle ensi vuoteen ja pääkaupunkiseudulla vielä sen jälkeenkin. Koko maan laajuisesti asuntojen hinnat ovat laskeneet vuoden 2012 tasolle, pääkaupunkiseudulla vuoden 2018 tasolle.

Asuntomarkkinoita painavat korkeat korot ja talouden heikentynyt suhdanne. Nordea ennakoi, että Euroopan keskuspankki EKP alkaa laskea ohjauskorkoja kesäkuussa ja alentaa niitä sen jälkeen vielä kaksi kertaa tämän vuoden aikana. Yleisin asuntolainojen viitekorko eli 12 kuukauden euribor olisi Nordean arvion mukaan tämän vuoden lopussa 3 prosentin tuntumassa, kun se nyt on reilut 3,7 prosenttia. Ensi vuoden lopulla se asettuisi 2,5 prosentin tuntumaan.

Tällä haavaa merkkejä asuntokaupan elpymisestä ei vielä näy, sillä kuluttajien asunnonostoaikeet ovat pysyneet vähäisinä. Kohonneet korot, kuluttajien heikentynyt ostovoima ja viime aikoina kasvanut työttömyys ovat saaneet kuluttajat empimään.

Lasku lankeaa lapsiperheille

Korkeat korot ovat rokottaneet erityisesti lapsiperheiden taloutta, koska asuntovelat keskittyvät niille. Puolet suomalaisten noin sadan miljardin euron asuntolainoista on lapsiperheillä, vaikka kaikista kotitalouksista vain 15 prosenttia on kahden aikuisen lapsiperheitä.

Lapsiperheen keskimääräinen asuntovelka on reilut 150 000 euroa koko maassa, mutta pääkaupunkiseudulla lähes 230  000 euroa. Asuntovelallisen lapsiperheen vuosittaiset lainanhoitomenot ovat nousseet kahdessa vuodessa keskimäärin 2  800 eurolla, kun asuntolainojen keskikorko on noussut reilulla kolmella prosenttiyksiköllä.

Lue myös:

    Uusimmat