Maastohiihdon Tour de Ski -kiertue alkaa perjantaina Sveitsin Val Müstairissa. Tämän vuoden kiertuetta värittää useiden huippuhiihtäjien poissaolo.
LUE MYÖS: Ruotsalaiset kommentoivat Iivo Niskasen poisjääntiä Tour de Skiltä: "Tylsää"
LUE MYÖS: Kerttu Niskanen Suomen ykköstykkinä Tourille – päävalmentajalta lupaava ennuste Krista Pärmäkosken kisakunnosta
Kaikkein merkittävin muutos aiempiin vuosiin on se, että Norja on päättänyt jättää kiertueen kokonaan väliin.
– Tämä muokkaa koko Touria. Norja on vahvin joukkue, niin heidän poissaolonsa väistämättä muokkaa tulosluetteloa aika paljon. Toisaalta tämä avaa mahdollisuuksia muille sekä miesten että naisten puolella. Jos kaikki norjalaiset olisivat mukana, ennakkosuosikit löytyisivät Norjasta, MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä sanoo.
Ainakin naisten puolella kiertueen voittotaistelusta on tulossa aiempaa tasaisempi ja mielenkiintoisempi, kun kolminkertainen Tour-voittaja ja viime vuosien ylivoimainen ykkönen Therese Johaug on poissa.
– Varmasti olisi tullut muutenkin nyt vähän mielenkiintoisempaa. Ruotsin Frida Karlsson ja Ebba Andersson sekä Rosie Brennan USA:sta ovat selkeästi lähestyneet Johaugia. Nyt kun Johaug ei ole mukana, tilanne on entistä avoimempi. Kyllä Johaug olisi kuitenkin ykkössuosikki ollut. Sinällään norjalaisten poissaolo jopa lisää mielenkiintoa voittotaisteluun.
Naisissa Ruotsin johdolla
Norjalaisnaiset ovat voittaneet Tour de Skin seitsemänä vuotena peräjälkeen. Nyt Isometsän katse kääntyy Norjasta itään – vaan ei valitettavasti aivan Suomeen saakka. Ruotsalaiset, samoin suomalaiset, palaavat Tourilla maailmancup-laduille reilun kuukauden tauon jälkeen.
– Ruotsalaiset ovat hiihtäneet keskinäisiä kisojaan, ja kyllä ne voimasuhteet ovat olleet aika samanlaiset. Karlsson ja Andersson ovat olleet normaalimatkoilla vähän irti muista. Sprinttikisan voitti Linn Svahn, joka voitti Rukallakin. Samat nimet siellä on kärjessä edelleen, ja väittäisin, että he tulevat hallitsemaan Touria.
– Karlsson on mielenkiintoinen, koska hän oli Ruotsin omissa kisoissa jopa sprintin finaalissa, ja Ruotsissa on aika kova taso sprintissä. Karlsson taisi olla neljäs, ja tämä kertoo siitä, että hän on minun papereissani jopa suurin voittajasuosikki Tourille.
Suomen naisista Isometsä nostaa ykköseksi Kerttu Niskasen.
– En usko, että Krista (Pärmäkoski) on vielä saanut Kerttua kiinni. Jos ajatellaan Tourin kokonaistilannetta, siinä on etukäteen 3–4 ruotsalaista ja Brennan, joka voitti kisat Davosissa. Hän on ruotsalaisten kovin haastaja, eikä häntä sovi unohtaa kokonaiscupiakaan silmällä pitäen. Sitten siinä on Jessica Diggins, pari venäläistä ja Kerttu. Siinäpä se kärkikymmenikkö alkaa olla.
– Riippuen siitä, miten kisat osuvat kohdalleen, sijat 6–10 ovat Kertulle aika realistisia kokonaiskisassa. Yksittäisissä kisoissa, varsinkin perinteisellä, voi olla korkeampiakin sijoituksia. Rukalla ne erot (kärkeen) olivat kuitenkin aika selkeät, niin on realistisempaa odottaa sijoja 6–10. Jos menee paremmin, otetaan se vastaan, mutta en mitään palkintopallisijoituksia lähtisi ennustamaan.
Pärmäkoski arvoitus
Pärmäkoski sairasteli kauden alla, eikä Rukan-viikonloppu marraskuussa mennyt millään tavalla putkeen. Tourilla Pärmäkoski haluaa hiihtää vähintään yhden hyvän kisan, mutta kokonaiskilpailukin on hänelle tärkeä. Omaa olotilaa seurataan kuitenkin tarkasti.
– Vähän odottavaiset tunnelmat on. Krista oli siinä kuukausi sitten ihan oikeasti kaukana. En usko, että kuukaudessa sitä eroa on otettu kiinni, mutta varmasti on tultu lähemmäs. Ensimmäiset kisat näyttävät, minkä verran on tultu lähemmäs, Isometsä sanoo.
– Nyt tämä on hänelle ehkä enemmän harjoitusta kuin monelle muulle, kun alkukausi meni niin kuin meni. Urheilullisesti – ottamatta koronaan kantaa – oli järkevä päätös, että Krista lähti Tourille. Muuten olisi tullut liian paljon epävarmuustekijöitä. MM-kisat lähestyvät, ja jos Rukalla käydyt kisat olisivat olleet ainoat ennen tammikuun Salpausselkää, siinä olisi ollut urheilijalla henkisesti aika paljon mietittävää. Siinä mielessä Tour voi antaa vastauksia. Niitä kai hän on ajatellut lähteä sinne hakemaankin. Ei pidä kuitenkaan ihmeitä odottaa.
Yksi epävarmuustekijä Pärmäkosken kohdalla liittyy kiertueen avaaviin, Val Müstairissa käytäviin kilpailuihin. Kilpailupaikka on korkealla, mutta majoituspaikat ovat huomattavasti alempana. Pärmäkoskella ei ole tällaisesta yhdistelmästä aikaisempaa kokemusta.
– Ei siinä isoja riskejä ole. Jotkuthan tekevät sitä aina. Mielestäni siinä on ihan yhtä hyvät mahdollisuudet onnistua. Sillä tavalla siinä on oma pieni riskinsä, että Krista ei ole sitä aiemmin tehnyt. Ainahan se on hyppy tuntemattomaan, kun tehdään joku tuollainen uusi juttu. Mutta kyllä sen pitäisi toimia ihan ok. Tietysti korkealla hiihtäminen on aina yksilöllistä. Minkälainen valmistautuminen kenellekin sopii, sitä on hirveän vaikea ennustaa, Isometsä sanoo.
– Varmasti osittain tässä sanelee sekin, että jos olisi menty korkealle, olisi pitänyt mennä reilusti aikaisemmin. Siitä ei ole mitään hyötyä, että menee kaksi päivää aiemmin korkealle, vaan sinne pitäisi mennä sopeutumaan vähän aikaisemmin. Varmasti korona on yksi syy, miksi joukkueet yrittävät välttää menemistä paikan päälle liian aikaisin. Ollaan kotona kaikessa rauhassa, treenataan ja mennään kisapaikalle viime tipassa. Jos korkealle mennään viime tipassa, se on melkein ainoa vaihtoehto tehdä niin, että majoittuu matalalla. Mutta hyvä sekin on kokeilla jossain vaiheessa uraa, että miten se kenellekin sopii.
Pärmäkosken ja Niskasen lisäksi suomalaisnaisista Tourilla ovat mukana Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä ja Johanna Matintalo.
Miehissä vain yksi suosikki
Kun norjalaiset ovat poissa, miesten kilpailusta tuskin tulee yhtä mielenkiintoista kuin naisten puolella. Maailmancupia johtava Venäjän Aleksandr Bolshunov on nyt entistäkin suurempi ennakkosuosikki.
– Jos Bolshunov pysyy terveenä, hänen voittaminen on ihan melkein mahdotonta tuolla porukalla, joka sitä yrittää. Ei häntä olisi muutenkaan pystynyt haastamaan kuin ehkä (Johannes Hösflot) Kläbo. Nyt kun Kläbo ei ole paikalla, Bolshunovilla ei ole oikeastaan edes ykköshaastajaa. On vain iso nippu kakkoshaastajia, jotka taistelevat muista sijoista. Tietysti pallo on pyöreä, ensin pitää hiihtää. Se kestää muutamat sauvan katkeamiset ja kaatumiset, ja hän voittaa silti. Sairastuminen on tietysti asia erikseen.
Suomalaisnäkökulmasta miesten kilpailun mielenkiinto koki kovan kolauksen, kun sekä Iivo Niskanen että Ristomatti Hakola joutuivat jättämään kiertueen väliin.
– Ajattelin, että Ristomatilla olisi aika hyvätkin mahdollisuudet, koska hän on niin hyvässä kunnossa. Hän on kaveri, joka pystyy sprinteissäkin nappaamaan bonussekunteja ihan mukavasti. Odotin, että hän olisi ilman muuta kymmenen parhaan joukossa. Nyt kun Ristomatti ja Iivo jäivät pois, odotusten tasolta se lässähti.
Suomalaismiehistä Tourille starttaavat Lauri Lepistö, Juho Mikkonen, Verneri Suhonen ja Markus Vuorela.
– Voisi ajatella, että ne ovat hyviä suorituksia, jos pääsee sijojen 15–20 paikkeille yksittäisissä kisoissa. He kaikki saavat hyvää kokemusta. Kannattaa vetää niin pitkälle kuin pystyy ja toivottavasti ihan maaliin saakka.