Lari Parkkinen, 42, oli päivystävänä palopäällikkönä kotonaan, kun hän sai hälytystehtävän Kiihtelysvaaran kirkkopalosta. Oli syyskuun 23. päivä vuonna 2018. Parkkinen lähti paikan päälle välittömästi.
– Heti alkuvaiheessa tuli esille, että kirkon kattorakenteet olivat täysin tulessa. Sinne hälytettiin lisää väkeä ja pyydettiin useampia paloasemia avuksi.
Kiihtelysvaaran palo paljastui myöhemmin tuhopoltoksi. Parkkinen ei ajatellut palon syttymisen syitä paikan päälle lähtiessään.
– Kaikki energia keskittyy alussa siihen, että palo saadaan hallintaan. Ensimmäisen tunnin aikana sitä syytä ei ehtinyt edes miettiä.
Palo aiheutti merkittävän vaaran myös lähialueille.
– Palo oli niin voimakas, että kattorakenteita lensi läheiselle asutusalueelle. Jokunen autokatos siinä sitten syttyikin palamaan. Lämpösäteily oli kovin voimakasta. Jouduimme siirtämään kalustoammekin kauemmas, etteivät paloautomme olisi palaneet.
Parkkinen muistelee kiitollisena sitä, ettei palo tapahtunut kesällä.
– Siinä oli metsää ympärillä ja jos se olisi sinne levinnyt niin vaara olisi ollut vielä suurempi.
Sammutusjärjestelmissä on aukkoja
Kirkkopalo on monella tapaa erilainen, kuin esimerkiksi varastopalon sammuttaminen.
Sen lisäksi, että kirkot ovat historiallisia ja tunnemielessä arvokkaampia rakennuksia kuin varastot, niissä on myös pelastusteknisiä hankaluuksia.
– Usein sprinkelijärjestelmät ovat sellaisia, että putkistossa on jo valmiiksi vettä ja järjestelmä alkaa heti sammuttaa paloa, kun hälytys laukeaa.
Kirkot ovat kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja siksi niiden sammutusjärjestelemien putkissa ei useinkaan ole vettä. Mahdollisia vuotoja pelätään niin paljon.
Kiihtelysvaarankin kirkossa oli kuivat putkistot, eikä niihin keritty enää syöttämään vettä, Parkkinen selvittää.
Maallikolle herää kysymys, onko sellainen edes laillista.
– Kyllä se on. Eli näissä puhutaan vain kuivasprinklausjärjestelmistä.
– Palaminen tapahtui hyvin nopeasti. Siinä oli tervattu paanukatto, eikä sille oikein ehtinyt tekemään mitään. Lämmön vaikutuksesta se terva ruokki paloa entisestään. Sellainen lähtee todella nopeasti käsistä. Kirkko paloi jo täysillä, kun ensimmäiset yksikkömme olivat kohteessa.
Parkkisen mukaan palokunnan vesimäärä ei riittänyt sammutuksen alkuvaiheessa, sillä palaminen oli niin voimakasta ja pitkälle edennyttä.
– Varmaan oli vähän samanlainen tilanne kuin Notre Damessa.
Satoja ihmisiä tuli paikan päälle
Kiihtelysvaara on pieni syrjäinen paikkakunta verrattuna miljoonakaupunki Pariisiin, jossa jouduttiin tyhjentämään kokonainen Quai de Montebellon katu, kun Notre Damen katedraali paloi.
Silti Kiihtelysvaaran kirkolle kerääntyi satoja uteliaita ihmisiä seuraamaan palon etenemistä.
– Jouduimme rajaamaan yhdessä poliisin kanssa sitä aluetta. Sekin osoitti sen, että kysymyksessä ei ollut ihan tavallinen palo. Seuraavien päivien aikanakin siellä riitti ihmisvirtaa.
Tulessa olevasta kirkosta kannettiin esineitä turvaan
Notre Damen katedraalissa oli roimasti arvoesineistöä, jota kerättiin pois ihmisketjujen voimin. Myös Kiihtelysvaarasta pelastettiin esineistöä liekkien alta.
– Seurakuntamestari oli paikan päällä, kun sammutustyö oli käynnissä toisella puolella rakennusta. Hän pääsi toista kautta sisälle savuavaan rakennukseen ja kävi hakemassa kirkon sisältä alttaritauluja ja muuta turvaan siinä alkuvaiheessa, hän sanoo.
– Loppuvaiheessa sieltä ei kyllä sitten enää pystynyt hakemaan mitään. Palo eteni niin voimakkaasti.
Notre Dame herätti muistot
Kun tieto Notre Damen katedraalin palosta tavoitti Parkkisen, hän oli vaimonsa kanssa aamukahvipöydässä.
Palopäällikkö Lari Parkkinen oli sammuttamassa Kiihtelysvaaran kirkkopaloa.
– Sanoin hänelle, että Ranskasta on nyt sitten kirkko palanut. Kyllä se Kiihtelysvaaran palon mieleen toi, hän kertoo.
– Tietysti Notre Damen katedraali oli aivan eri mittakaavassa ja suurkaupungissa. Mutta samankaltaiset tuntemukset sielläkin varmaan on.
Parkkinen muistelee, että koko sammutustiimi teki parhaans.
Lopputulos oli kuitenkin harmillinen.
– Tämä Kiihtelysvaaran kirkko oli ollut siellä korkealla mäen päällä iät ja ajat. Toki silloin ajattelin, että tämä tulee herättämään paljon tunteita. Siinä ei olisi voinut tehdä juurikaan mitään toisin.