Nousiaisten vesiongelmat näyttävät jäävän selvästi vähäisemmiksi kuin Nokian vuoden 2007 vesikriisi, jonka myötä vatsatautiin sairastui yli 8 000 ihmistä.
Nokian vesikriisin tutkintaan osallistui aikoinaan myös suuronnettomuuksia tutkiva Onnettomuustutkintakeskus. Nousiaisten tapahtumat eivät näillä näkymin näytä ylittävän keskuksen tutkintakynnystä.
– Olemme seuranneet tapausta ja punninneet, olisiko meidän työstämme merkittävää turvallisuushyötyä. Nyt näyttää siltä, että ei olisi, mutta olemme edelleen kuulolla, Onnettomuustutkimuskeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoi STT:lle.
Nokian vesikriisi johtui jätevesi- ja vesijohtoverkostojen välisestä virheellisestä putkiliitännästä ja siitä, että kahden verkoston välinen venttiili avattiin vahingossa. Tällöin vesijohtoverkostoon pääsi virtaamaan jätevettä noin kahden vuorokauden ajan marraskuussa 2007.
Vesijohtoverkosto saatiin kokonaan puhdistetuksi taudinaiheuttajista vasta helmikuussa 2008.
Nokialaisen jätevedenpuhdistamon hoitaja sai vuonna 2013 hovioikeudelta ehdollisen vankeustuomion törkeästä yleisvaaran tuottamuksesta ja kuolemantuottamuksesta.
Putket halki, maaperä liikkui
Nousiaisten vatsatautiepidemian syyksi epäillään joentörmässä vierekkäin kulkeneiden putkien yhtäaikaista halkeamista, jolloin jätevesi ja talousvesi ovat päässeet sekoittumaan, kertoo Nousiaisten ympäristöterveydenhuollon johtaja Kaisa Nivola.
Nivolan mukaan talousvesiputki, jätevesiputki ja salaojaputki ovat kulkeneet samassa kaivannossa joentörmässä, jonka maaperä on ilmeisesti liikkunut Nousiaisten läpi virtaavan Hirvijoen vaikutuksesta.
– Näyttää siltä, että maaperän eläminen on painanut putkiin selvät halkeamat, Nivola sanoi STT:lle.
Nousiaisten seurakuntakodin läheisyydestä löytynyt putkirikko korjattiin Nivolan mukaan tiistaina.
Nousiaisissa harkitaan vesijohtoverkoston tehokloorausta putkiston desinfioimiseksi. Sen toteuttaminen riippuu muun muassa vesinäytteiden tutkimustuloksista.
Tehoklooraus aiheuttaisi Nivolan mukaan vaikeuksia muun muassa vihannesviljelijöille ja eläintuotantotiloille, sillä tehokloorauksen aikana vettä ei voi käyttää esimerkiksi viljelmien kasteluun tai eläinten juottamiseen.
Toinen vaihtoehto on putkiston puhdistaminen hitaammalla ylläpitokloorauksella, jonka aikana klooripitoisuus ei nouse yhtä korkeaksi.
Veden virustutkimusten alustavia tuloksia saadaan Nivolan mukaan keskiviikkona. Vesinäytteitä tilanteen seuraamiseksi otetaan Nousiaisissa päivittäin.
Nivola korostaa, että ruoka- ja juomaveden keittämiskehotus on Nousiaisissa edelleen voimassa putkirikon korjaamisesta huolimatta. Vaihtoehtoisesti nousiaislaisten on käytettävä ruoka- ja juomavetenä esimerkiksi kaupallista pullovettä tai kunnan jakamaa verkostoveden korvaavaa talousvettä.
Ripulia, oksentelua ja kuumetta
Ylilääkäri Susanna Laivoranta-Nymanin mukaan lähes 280 Nousiaisten asukasta oli tiistai-iltapäivään mennessä ilmoittanut sairastuneensa vatsatautiin. Sairastuneilla on ollut ripulia ja joillakin myös oksentelua ja kuumetta.
Nousiaisten terveysviranomaiset ovat keränneet sairastumisilmoituksia terveyskeskuksen ajanvarauksen kautta. Osa ilmoittautuneista on Laivoranta-Nymanin mukaan jo parantunut taudista, sillä viranomaiset ovat keränneet tietoa kaikista tartunnan saaneista.
Sairastamishuippu on kerättyjen tietojen perusteella ollut viime viikon torstain ja lauantain välillä, minkä jälkeen jälkeen sairastavuus on kääntynyt laskuun.
Nousiaisten juomavesi määriteltiin saastuneeksi sunnuntaina, kun lauantaina otetusta vesinäytteestä tehtiin bakteerilöydös. Nousiaislaisesta potilasnäytteestä löytyi maanantaina norovirus, ja sen epäillään olevan myös vatsatautiepidemian taustalla.
Norovirus tarttuu herkästi, joten Laivoranta-Nyman arvioi, että sairastuneiden määrä voi vielä lisääntyä.
– Kun näin suuri määrä on sairastunut, eivät uudet tartunnat ihan heti lakkaa, Laivoranta-Nyman sanoi STT:lle.
Laivoranta-Nyman korostaa, että nousiaislaisten on lähiaikoina noudatettava tarkkaa käsihygieniaa lisätartuntojen estämiseksi.