Nunna Elisabet lähti iltakävelylle ja katosi mystisesti – miksi poliisi ei ole koskaan epäillyt rikosta?

73-vuotiaan nunna Elisabetin katoaminen 11. heinäkuuta 2017 on pysynyt mysteerinä jo yli seitsemän vuotta. Mitä Elisabetille, oikealta nimeltään Irmeli Vuolle, tapahtui? Voisiko katoamiseen sittenkin liittyä rikos? Poliisin mielestä sellaisesta ei ole mitään viitteitä.

Rikospaikka näytti ohjelmassa ennen julkaisemattomat kuvat Elisabetista katoamisillalta, kun hän poistui Lintulan luostarista Heinävedellä kello 18.45 eikä enää koskaan palannut. Valvontakameraan tallentuneet kuvat ovat viimeiset Elisabetista.

Vuosien aikana tehdyistä laajoista maasto- ja vesistöetsinnöistä huolimatta Elisabetia ei ole löydetty. 

Vain hiusnauha löytyi

Elisabet oli iltamessun jälkeen lähtenyt katsomaan luostarin lähistöllä roihunneen tulipalon sammutustöitä. Viimeinen varma havainto hänestä saatiin puolitoista tuntia luostarista poistumisen jälkeen, kun mökkiläinen näki hänet noin kuuden kilometrin päässä Honkasalontien varrella. 

Mysteeriä lisää se, että Elisabetin hiusnauha löytyi kolmisen kuukautta myöhemmin lokakuussa Honkasalontieltä erkanevan syrjäisen Löytömäentien varresta noin 300 metrin päästä. 

Miksi Elisabetin hiusnauha oli pudonnut ja jos hän sen huomasi, miksi hän ei poiminut sitä mukaansa maasta?

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jari-Matti Korhonen kertoi Rikospaikan haastattelussa, miksi Elisabetin mystiseen katoamiseen ei missään vaiheessa ole epäilty liittyvän rikosta.

– Alkutoimet on tehty todella huolellisesti. On puhutettu luostarin henkilökuntaa ja kaikkia niitä, jotka tietävät Elisabetista. Sieltä ei ole tullut mitään viitteitä rikoksesta tai että hänellä olisi ollut itsetuhoisuutta, Korhonen sanoo.

Poliisin mukaan puhutuksissa ei myöskään tullut esille mitään sellaista seikkaa, joka mahdollisesti olisi voinut vaikuttaa Elisabetin henkiseen hyvinvointiin. Poliisilla on oma näkemyksensä, mitä Elisabetille todennäköisesti on tapahtunut.

– Hän oli varmaan järkyttynyt tästä tulipalosta ja siksi lähtenyt kävelemään. Veikkaan, että sitten hän on joko loukkaantunut tai on tullut jokin sairauskohtaus, minkä takia hän on kenties menehtynyt. On hyvin epätodennäköistä, että Elisabet löytyisi enää hengissä.

Ei havaintoja epäilyttävistä henkilöistä

Korhosen mukaan poliisilla pitäisi olla mahdolliseen rikosepäilyyn tässäkin katoamistapauksessa toisenlaista tietoa.

– Se esimerkiksi, että Irmeli Vuolteen taustasta tai lähipiiristä löytyisi jotain sellaista, mikä herättäisi epäilyn siitä, että hän mahdollisesti olisi voinut joutua henkirikoksen uhriksi. Nyt ei ole löytynyt mitään viitteitä sellaisesta. Tämä vaikuttaa normaalilta katoamistapaukselta, Korhonen sanoo.

Entä jos tuolloin 11. heinäkuuta 2017 luostarin lähistöllä olisikin ollut liikkeellä täysin sivullinen tekijä, jonka uhriksi Elisabet yllättäen olisi joutunut? Sellaisesta tekijästä mitkään taustaselvitykset eivät kertoisi mitään.

– Tottahan se on, mutta toisaalta tuolta seudulta ei ole siltä ajalta sellaisia havaintoja epäilyttävistä henkilöistä, jotka voisivat liittyä tähän asiaan. Nämä kaikki ovat sitä poissulkemista, mitä poliisi tutkinnassa tekee.

Korhosen mukaan mitään viitteitä ei ole saatu myöskään sellaisesta, että Elisabet olisi noussut jonkin auton kyytiin.

Katso videolta Rikospaikan juttu nunna Elisabetin katoamisesta 2017.

Lue myös:

    Uusimmat