Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kultaa voittaneen joukkueen Aarne Talvitien Tuija-äidistä huokuu ylpeys. Tuija Talvitien mukaan Aarne on nöyrä johtaja, jota ei ole koskaan täytynyt patistaa harjoituksiin. Joukkueen kapteeni vakuutteli vanhemmilleen, ettei finaalissa ole mitään hätää. Polvi sen sijaan vaatii pidempää lepoa.
Monessa suomalaiskodissa jännitettiin, kun Nuoret Leijonat kaatoi Sveitsin ja eteni alle 20-vuotiaiden MM-finaaliin Yhdysvaltoja vastaan. Suomen joukkue ei sen sijaan ottanut liikaa paineita, sillä kapteeni Talvitie lähetti ennen peliä vanhemmilleen viestin ja sanoi, ettei huolta tarvitse kantaa.
– Aarne sanoi ”Me olemme todella iloisella mielellä, yksi iso perhe. Olemme joukkueena päättäneet hoitaa tämän homman himaan, joten ei tarvitse kantaa huolta”. Siitä tuli fiilis, että he ovat päättäneet viedä pelin. Jokaisella oli itsevarmuus kohdallaan, Tuija-äiti kertoo MTV Urheilulle.
Finaali sai kuitenkin Talvitien kannalta ikävän käänteen, kun sentteri loukkasi polvensa ja poistui jäältä tuskaisena. Sentteri kuitenkin saatiin parsittua pelikuntoon toiseen erään mennessä. Joukkueen kapteeni taisteli, mutta joutui kuitenkin jättämään leikin kesken.
15 vuotta poikansa pelejä seuranneelle perheelle loukkaantuminen ei ollut järkytys, sillä kyseessä ei ole uran ensimmäinen vamma.
– Toivoimme, että hän pystyisi jatkamaan pelaamista. Tajusimme lopulta, että Aarnen on aika siirtyä penkille. Hän sanoi itsekin, että oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Se ei kuitenkaan ollut hirveä draaman paikka.
Suomen kärkipelaajien tehoja kaivattiin alkuerissä, ja pelitapa nosti paljon kysymysmerkkejä. Tuija Talvitien mukaan Nuoret Leijonat olivat kritiikistä jopa hämmentyneitä.
– Tuli noottia, että miten nuoret kundit, joiden piti olla potentiaalia täynnä, eivät pelanneetkaan niin hyvin. Pojat itse olivat hieman yllättyneitä siitä median vahvasta kriittisestä roolista.
Finaalissa riitti draamaa Yhdysvaltojen noustua kahden maalin takaa tasoihin. Riemu oli kuitenkin ylimmillään, kun vasta 17-vuotias Kaapo Kakko ratkaisi ottelun alle puolitoista minuuttia ennen loppua.
Presidentti Martti Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö CMI:n toiminnanjohtajana työskentelevän Tuija Talvitien mukaan Nuoret Leijonat onnistui kokoamaan itsensä alkusarjan jälkeen hienosti.
– He pelasivat alkusarjan jälkeen aivan käsittämättömän hienoja otteluita, niin uskomattoman fantastisia taisteluvoittoja. He tahtoivat näyttää, etteivät ole ole surkimuksia, vaan todella hyviä ja maailman parhaita. Ilo ja riemu, joka purkautui, oli aivan käsittämätöntä.
Polvivamma on vakava
Äiti-Talvitie on viestitellyt poikansa kanssa finaalin jälkeen lyhyesti. Nuoret Leijonat eivät vielä täysin käsitä suurta voittoaan, mutta maailmanmestareilla on riittänyt menoa.
– Aarnesta on kuulunut aika vähän, heillä on ollut aikamoista vientiä. On kuulunut juuri sitä, että on käsittämättömän hienoa, mennään ja juhlitaan. He eivät oikein käsitä mestaruuttaan, äiti naurahtaa.
Kapteenin perhe on luonnollisesti tyytyväinen kisojen lopputulokseen. Talvitie oli Suomen toiseksi paras pistemies tehoin 4+3=7.
Polvivamma tosin vaivannee pitkään kultajuhlien jälkeen.
– Katsotaan, mikä toipumisaika on. Vähällä ei selvitä, tämä on vakava vamma.
Äiti ihailee tahdonlujuutta
Jääkiekko on ollut pienestä pitäen Aarne Talvitien oma intohimo, johon vanhemmat eivät ole vaikuttaneet. Kotiväki on puolestaan opettanut, että asiat täytyy tehdä huolella.
– Aarnea ei tarvinnut koskaan pakottaa treeneihin, riemu on ollut siellä alusta lähtien. Olemme painottaneet, että se minkä teet, teet kunnolla ja niin hyvin kuin pystyt.
Talvitie on kantanut kapteenin C-kirjainta rinnassaan hopealle yltäneessä alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa ja nyt Nuorten Leijonien joukkueessa. Äidin mukaan johtajuus huomattiin myös kotona.
– Aarne puhuu paljon esimerkillä johtamisesta. Hän on kentällä työjuhta, joka ei koskaan anna periksi. Jos kapteeni tekee töitä, se tarttuu muihin. Huomasimme, että hän on hyvä siinä.
Sitkeys ja periksiantamattomuus ovat vieneet pojan pitkälle, vaikka samalla on voinut jäädä paitsi muiden saman ikäisten nuorten menoista. Harjoittelun lisäksi ruokavalion ja henkisen lujuuden pitää olla myös kunnossa.
– Sellaista tahdonlujuutta ei voi kuin ihailla. Toivon, että olisipa itselläkin sellainen kuri herkkujen syömisen suhteen kuin pojalla on.
Luja luonne näkyy myös vaikeina hetkinä. Talviteiden kotona on puhuttu aina asiat läpi, mutta jääkiekon lopettaminen ei ole koskaan ollut vaihtoehto.
Suomalainen kämppis piristää
Talvitie pelasi juniorivuotensa Espoon Bluesissa, mutta päätti lähteä viime kauden jälkeen Yhdysvaltoihin pelaamaan yliopistosarjaa maineikkaaseen Penn Staten joukkueeseen. Paikan päältä löytyi heti tuttuja, sillä kämppäkaverina on joukkuetoveri ja pitkäaikainen ystävä Oskari Autio.
Äidin mukaan paikalliseen opintosysteemiin tottuminen otti aikansa, mutta sen jälkeen kaikki on sujunut todella hyvin. Sentteri on tehnyt 17 ottelussa 5+11=16 pistettä.
– Meille on ollut todella tärkeää, ettei elämää rakenneta vain lätkän varaan, sillä koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Olemme puhuneet pienestä asti, että yliopistotutkinto olisi ideaaliyhdistelmä kovatasoiselle jääkiekolle. Sitä ei voi tehdä oikeastaan muualla kuin Jenkeissä.
Nuorimman pojan lähteminen maailmalle oli äidille aluksi vaikeaa, mutta päällimmäisenä tunteena on kiitollisuus. Stipendi Penn Staten yliopistoon on vaikea saada.
– Pitää tajuta, ettei hän mene pahaan paikkaan, vaan lähtee toteuttamaan valtavaa unelmaansa. Olemme käsittämättömän iloisia ja onnellisia hänen puolestaan.
Talvitie ja Nuorten Leijonien joukkue palaa Suomeen maanantaina kello 21.05. Perhe aikoo onnitella tuoretta maailmanmestariaan, mutta visiitti kotimaahan on nopea.
– Meillä on tiivis perhe, ja olemme tehneet aina paljon asioita yhdessä. Ihana nähdä häntä pari päivää, kun hän tulee Suomeen. Pitää kuitenkin lähteä kipin kapin kouluun, ei sieltä olla pois, äiti painottaa.
Katso videolta Talvitien ajatuksia, kun Suomi varmisti finaalipaikkansa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Juttua muokattu klo 20.25: Lisätty ja vaihdettu kuvia. Klo 22.00: Lisätty Tuija Talvitien haastattelu.