Kun tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavalle Nuorisosäätiölle valittiin kesällä uusi johto, oli säätiön kassa tyhjä. Lähes 60-vuotias säätiö oli hyvin lähellä konkurssia, rahaa oli nykyjohdon mukaan hävinnyt yli 40 miljoonaa euroa ex-johdon aikana.
– Maksuja ja vaatimuksia tuli ovista ja ikkunoista. Miljoonat ovat hävinneet erilaisten liiketoimien, rakennusprojektien, kiinteistökauppojen ja maanvuokrasopimusten seurauksena Suomessa ja Virossa. Aiomme hakea korvauksia vahinkojen aiheuttajilta, säätiön nykyinen toimitusjohtaja Kimmo Pihlman kertoo.
Tällä hetkellä säätiössä selvitetään, mitä ex-johdon aikana tapahtui ja miksi. Sen haluaisivat tietää myös poliisi, Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) ja säätiölle julkista tukea kanavoinut Ara.
Nuorisosäätiön ex-johdon erikoiset bisnekset nosti esiin Yle vuonna 2016. Sittemmin Yle ja Suomen Kuvalehti ovat tuoneet julki rikosepäilyihin johtaneita toimia säätiössä.
PRH: Säätiötä käytettiin oman edun tavoitteluun
Taloussotkujen taustalla on säätiön ex-johdon epäilty rikollinen toiminta. Säätiöitä valvova Patentti- ja rekisterihallitus totesi jo viime maaliskuussa käräjille toimittamassaan hakemuksessa, että säätiötä käytettiin oman edun tavoitteluun.
Yksi osa tutkintaa ovat säätiön bisnekset lahtelaisen rakennusliikkeen kanssa. Vuonna 2014 Nuorisosäätiö teki PRH:n mukaan puitesopimuksen rakennusliike Salpausselän Rakentajien kanssa.
Puitesopimuksessa säätiö sidottiin yrityksen tekemiin kauppoihin siten, että rakennusliike myi kiinteistöjä, joihin Nuorisosäätiö oli sitoutunut pitkäaikaiseksi vuokralaiseksi. PRH:n mukaan säätiön vuokralaiseksi sitoutumista käytettiin kiinteistöjen hinnan vedättämiseen ylöspäin.
Ylen MOT:n mukaan ex-johtajat hyötyivät järjestelystä, ja rahaa virtasi johtajille virolaisyhtiöiltä, joille rakennusliike oli maksanut konsulttipalkkiot.
Rikosepäilyt koskevat ainakin vuosia 2015–2017
Nuorisosäätiön entistä puheenjohtajaa Perttu Nousiaista ja entistä asiamiestä ja toimitusjohtajaa Aki Haaroa epäillään poliisin vakuustakavarikkovaatimusten perusteella ainakin törkeästä petoksesta vuosina 2016–2017 ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa vuonna 2015.
Poliisi tutkii myös epäiltyä avustuspetosta julkisrahoitteisen säätiön toiminnassa.
STT on tavoitellut Nousiaista ja Haaroa lukuisia kertoja, mutta ei ole saanut haastattelua miehiltä.
Nousiaisen oikeusavustajana toimiva Kari Uoti kertoo, ettei hän voi ottaa kantaa päämiehensä puolesta kaikkiin julkisuudessa esitettyihin tapahtumakuvauksiin.
– Tutkinnan alkuvaiheessa ilmi tulleiden seikkojen osalta päämieheni kiistää syyllistyneensä rikoksiin, Uoti sanoo.
Haaro on palkannut itselleen vaativiin talousrikosoikeudenkäynteihin erikoistuneen asianajaja Tuula Ylisen, joka kertoo päämiehensä kiistävän rikosepäilyt.
Jutussa on yli kymmenen epäiltyä
Poliisin tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Markku Nisula kertoo, että jutussa on yli kymmenen epäiltyä.
Pelkästään Nousiaiselta ja Haarolta poliisi vaati omaisuutta takavarikkoon yli kolmen miljoonan euron edestä. Tutkintaa johtaa Helsingin poliisilaitoksen tutkintaryhmä, joka on tehnyt yhteistyötä KRP:n ja muiden viranomaisten kanssa.
Ylen MOT kertoi viime sunnuntaina, että Nuorisosäätiön ex-johtajiin liittyvä rikostutkinta on laajentunut koskemaan keskustavaikuttajien yhdistystä, jonka rahastonhoitajana toimii keskustan Uudenmaan piirin toiminnanjohtaja Ari Maskonen. Poliisi ei vahvistanut tätä STT:lle.
Maskonen ei halunnut antaa STT:lle haastattelua asiasta, koska hän ei halua tulla yhdistetyksi asiaan millään tavalla.