Nuorten auto- ja mopomiitit kuulostavat kivoilta tapahtumilta, mutta homma lähtee nopeasti hanskasta – poliisi: "Aivan päätöntä touhua"

2:02img
Mikä nuorten kokoontumisajoissa on niin vaarallista? Ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisista kertoo MTV Uutiset Livelle, millaisia tapahtumia kokoontumisajot ovat.
Julkaistu 21.04.2022 17:54

Ville Järveläinen

Nuorten erilaiset kokoontumisajot ovat poliisin mukaan jatkuvasti yleistyvä ilmiö. Etenkin mopomiitteihin voi törmätä ympäri Suomea keväästä syksyyn joka viikonloppu. Tapahtumilla hyvin harvoin on varsinaista järjestäjää, ja poliisi on huolissaan niihin usein liittyvistä ylilyönneistä. Poliisi kuitenkin kiittelee niitä nuoria, jotka haluavat tehdä heidän kanssaan yhteistyötä ja esimerkiksi ilmoittavat kokoontumisajojen reittejä ja viranomaisille.

Poliisi esitteli keskiviikkona liikennevalvonnan ja liikenneturvallisuuden toiminta- ja kehittämissuunnitelmansa vuosille 2022–2030. Yksi tulevien vuosien keskeisimmistä teemoista poliisin liikennevalvonnassa on nuorten liikenneturvallisuus.

Nuoret ovat yliedustettuina vakavissa liikenneonnettomuuksissa, ja lähes joka kolmas tieliikenteessä loukkaantunut tai menehtynyt on nuori. Vuosina 2016–2020 tieliikenteessä menehtyneistä 18 prosenttia oli 15–24-vuotiaita.

Valmistaudu Linnan juhliin ja seuraa juhlahumua erikoislähetyksissä

Linnan juhlat 2024 koko tiimi

Klo 17–19 Valmiina Linnan juhliin -erikoislähetys Katri Utulan ja Katja Lintusen juontamana.

Klo 19–22 Juhlatunnelmaa ja mielenkiintoisia vieraita suorana Presidentinlinnasta.

Lähetyksiä voi seurata suorana MTV Uutisten verkkosivuilla ja Katsomossa itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta. 

 

Itä-Uudenmaan poliisin liikennepoliisisektorin johtaja ylikomisario Timo Leppälä toi keskiviikon tilaisuuteen terveisiä kentältä. Kuten myös poliisiylitarkastaja Hannu Kautto totesi aiemmin, oli Leppälänkin viesti se, että poliisi ei halua syyllistää kaikkia nuoria, sillä valtaosa toimii liikenteessä niin kuin kuuluukin.

Lue myös: Tien päällä liikkuu iso joukko nuoria, joista poliisi on hyvin huolissaan

Kokoontumisajot työllistävät ja huolettavat poliisia

Erilaiset kokoontumisajot, kuten auto- ja mopomiitit, ovat alati yleistyvä ilmiö koko Suomessa. 

Kokoontumisajoille on tyypillistä, ettei niillä ole varsinaista järjestäjää, vaan tietoa levitetään sosiaalisen median kautta sekä suusta suuhun. Paikan päälle saattaa kokoontua tuhansiakin ihmisiä.

Kokoontumisajot käynnistyvät tyypillisesti esimerkiksi suuren ostoskeskuksen parkkipaikalta. Nuoret saapuvat paikalle ajoneuvoineen ja kerääntyvät vaihtamaan kuulumisia ja hengailemaan, mikä itsessään ei ole ongelman ydin.

Monesti hankaluudet alkavat siinä vaiheessa, kun useiden satojen ajoneuvojen joukko lähtee letkassa ajamaan pitkin ennakkoon päätettyä reittiä. Parhaassa tapauksessa reitti on kerrottu poliisille etukäteen, mutta aina näin ei ole.

Sanonta "joukossa tyhmyys tiivistyy" kuvaa tilannetta valitettavan usein. Letkassa ajaessa ei malteta noudattaa nopeusrajoituksia, eikä välttämättä muitakaan liikennesääntöjä, vaan vakavia ylilyöntejä tapahtuu usein.

– Osa vetelee aika kovia nopeuksia, niitä poliisi poimii pois. Kun letka lähtee liikkeelle, sieltä tulee näitä poliisin raportoimia 248 kilometrin tuntinopeuksia, Leppälä kertoi medialle.

Reitin varrella pysähdytään isoille parkkipaikoille, joissa driftataan, poltetaan kumia ja kuvataan materiaalia YouTubeen ja sosiaaliseen mediaan.

Lue myös: "Mopomiitit" ovat paisuneet jopa satojen osallistujien vaaralliseksi ralliksi – poliisi huolissaan: "Ilmiöllä voi olla vakavat seuraamukset"

– Aivan päätöntä touhua, Leppälä kuvaili menoa.

"Kunnolliset" nuoret voivat provosoida muita tyhmyyksiin

Leppälän mukaan kaikki nuoret eivät kokoontumisajoissakaan syyllisty liikennerikkomuksiin. Niin sanotut "tavalliset ja kunnolliset" nuoret saattavat kuitenkin toimia epätoivotun toiminnan mahdollistajina ja jopa provosoijina.

– Sirkus ei pyöri ilman yleisöä, hän täräyttää.

Poliisin mukaan etenkin mopomiittejä järjestetään keväästä syksyyn "aivan joka ikinen viikonloppu".

Poliisiylitarkastaja Hannu Kautto kertoo poliisin saavan nuorten vanhemmilta kyselyitä, ovatko kokoontumisajot soveliaita paikkoja heidän jälkikasvulleen. Hän kehottaa vanhempia menemään itse paikan päälle katsomaan, mistä tapahtumissa on kyse.

– Mopomiitit kuulostavat kivalle, mitä ne usein ovatkin, mutta niihin liittyy seikkoja, jotka vaarantavat turvallisuutta.

Poliisia yritetty estää pääsemästä paikalle

Ylikomisario Leppälän mukaan on ollut myös tapauksia, että tuhansien ihmisten kokoontumisajoissa on jopa tarkoituksellisesti estetty poliisin pääsy paikalle.

– Jos poliisi ei ennätä paikalle tai ole siellä jo valmiiksi, voi tilanne mennä hallitsemattomaksi, Leppälä sanoo.

Hän on kuitenkin iloinen siitä, että vaikka kokoontumisajoilla ei olekaan varsinaista järjestäjää, ottavat nuoret aiempaa useammin yhteyttä poliisiin yhteyttä kokoontumisajojen tiimoilta ja reittejä sekä välietappeja ilmoitetaan virkavallalle etukäteen.

Minkä verran poliisi tyypillisesti ottaa nuorilta kortteja pois kokoontumisajojen yhteydessä? Millaisia omaisuusvahinkoja kokoontumiset monesti aiheuttavat? Katso Leppälän haastattelu artikkelin yläpuolella olevalta videolta.

Lue myös: "Vaatii kuljettajalta usein enemmän kuin autolla ajaminen" – nämä viisi asiaa jokaisen mopoilijan tulee painaa kaaliinsa

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne