Nuorten raiskaustapauksiin pureutuneen Netflix-dokumentin yksi päähenkilöistä teki itsemurhan – kuoli vain 23-vuotiaana

12:12img
Toteutuuko oikeus raiskauksen uhrin näkökulmasta? Amnestyn Suomen osaston tutkija Otava Piha vieraili Uutisaamussa.
Julkaistu 06.08.2020 17:40
Toimittajan kuva

Jasmin Vainio

jasmin.vainio@mtv.fi

Daisy Colemania joutui kiusaamisen kohteeksi, kun hänen tarinansa vuoti julkisuuteen. 

Netflix-dokumenttisarjan Audrey & Daisyn toinen päähenkilöistä Daisy Coleman on kuollut. Rolling Stones -lehden mukaan Coleman teki itsemurhan. Hän oli menehtyessään vain 23-vuotias. 

Coleman kertoi tyttärensä kuolemasta Facebook-julkaisussa. Poliisi oli käynyt Colemanin kuolleena omasta asunnostaan, kun äiti oli pyytänyt virkavaltaa tekemään tarkistuksen. 

– Hän oli paras ystäväni ja upea tyttäreni. Minun tyttövauvani on nyt poissa, äiti Melinda kirjoitti postauksessaan. 

Daisy Coleman

Audrey & Daisy -dokumenttisarjassa käsiteltiin kahden amerikkalaisen teinitytön raiskaustapausta.

Coleman väitti, että hänet raiskattiin vuonna 2012, kun hän oli vasta 14-vuotias. Hän kertoi, että eräs pojista oli tallentanut tapahtuman puhelimen nauhuriin. Tunteja raiskauksen jälkeen hänet jätettiin ulos pelkässä t-paidassa, kun ulkona oli pakkasta.

Tapauksesta nostettiin syyte 19-vuotiasta Matthew Barnettia vastaan, joka tunnettiin entisen republikaaniedustajan pojanpoikana. Barnett pidätettiin, mutta myöhemmin syytteet hylättiin ja lievennettiin alaikäisen saattamisesta vaaraan. Hänet tuomittiin neljäksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen, joka muutettiin lopulta kahden vuoden ehdonalaiseksi. Hän joutui maksamaan Colemanille myös 1 800 dollaria (1518,47 euroa). 

– Kaikille niille, jotka tukivat minua. Lupaan, että 8. päivä tammikuutta 2012 ei määritä minua ikuisesti, Coleman sanoi julkisesti oikeustapauksen jälkeen. 

Daisy Coleman (2)

Daisy Coleman vuonna 2016.

Sen jälkeen, kun tapaus vuoti julkisuuteen, alettiin Colemania kiusaamaan koulussa. Kiusaaminen sai Colemanin yrittämään itsemurhaa ensimmäisen kerran 16-vuotiaana. Hänen kotinsa myös poltettiin. 

– Voi kuinka olisin voinut ottaa itselleni sen tuskan häneltä. Hän ei koskaan toipunut siitä, mitä ne pojat hänelle tekivät. Se ei ole vain reilua, Colemanin äiti kirjoitti Facebook-päivityksessään. 

Tapaus sai myöhemmin julkisuutta kansainvälisesti ja lopulta Colemanin tapaus purettiin Netflixin dokumenttiin. Siinä nähtiin myös 15-vuotiaan Audrie Pottin tapaus, joka teki itsemurhan vuonna 2012. Sen jälkeen, kun hän joutui seksuaalisen väkivallan uhriksi ja hänestä levisi alastonkuvia internettiin. 

Kokemustensa jälkeen Coleman perusti SafeBAE-nimisen järjestön.

– Tunnen ehdottomasti, että ihmisillä on tietynlaisia käsityksiä minusta ja samankaltaisista tapauksista, koska he ovat kouluttamattomia. Siksi juuri haluan kouluttaa ihmisiä ja kertoa, mitä yhteiskunnassamme tapahtuu, hän kertoi People-lehdelle vuonna 2017.

Tuoreimmat aiheesta

Netflix