Brittilehti The Guardian kertoo, että seksuaalissävytteisten kuvien lähettelystä on tulossa normi teinien keskuudessa.
Sexting, eli paljastelevien kuvien ja seksuaalissävytteisten tekstiviestien jakaminen, on koko ajan normaalimpaa nuorten keskuudessa, kertoo Englannin lasten hyväksikäyttöön ja nettisuojeluun erikoistunut keskus Ceop.
Nuoret eivät myöskään ymmärrä, että paljastavien kuvien ottamisesta ja jakamisesta voi pahimmillaan seurata poliisitoimenpiteitä, sillä Briteissä alle 18-vuotiasta kuvaavien epäsiveellisten kuvien ottaminen ja jakaminen on laitonta.
Ceop kertoo, että tarkkaa tietoa nuorten seksiviestiaktiivisuudesta ei ole, mutta järjestö saa noin kerran päivässä yhteydenoton kouluilta, vanhemmilta tai oppilailta vakavasta tapauksesta.
Kuvat leviävät pahimmassa tapauksessa erittäin laajalle
Myös viranomaiset Yhdysvalloissa ovat huolestuneet samasta ilmiöstä. Viime viikonloppuna maassa paljastui ”seksiviestiringiksi” kutsuttu tapaus, johon liittyi satoja siveettömiä kuvia coloradolaisen koulun oppilaista. Osa opiskelijoista on erotettu ja heitä saattavat odottaa syytteet.
Osa ongelmaa onkin yksityisiksi tarkoitetettujen kuvien jakaminen eteenpäin. Joissain tapauksissa nuorten tyttöjen viattomasti lähettämät kuvat ovat joutuneet useiden poikien jakeluun.
Kuvat voivat myös levitä kaveri- ja tuttavapiirejä laajemmalle. Erässä tapauksessa tytön kuvia olivat katselleet Afganistanissa olleet sotilaat.
Kauhisteleva uutisointi vääristää käsityksiä
Seksiviestittelyn haittapuoliin kuuluu myös siitä tehtävä kauhisteleva uutisointi, sanoo Jules Hillier, Iso-Britannian suurimman seksuaaliterveysjärjestön edustaja.
– Asiasta raportoidaan kuin se olisi jonkinlainen vallitseva trendi, johon jokainen nuori ottaa osaa. Totta kai tiedämme, että nuoret käyttävät puhelimiaan koko ajan ja seksuaalissävytteisten kuvien lähettely on yleistä, mutta asian laajuutta on hankala ymmärtää.
– Hiljattain tehdyn luotettavan tutkimuksen mukaan 12 prosenttia 11–16-vuotiaista oli nähnyt tai vastaanottanut netissä seksuaalisen viestin. Se on tietenkin suuri vähemmistö, mutta se on silti vähemmistö.
Hillierin mukaan nuoria pitäisi opastaa tunnistamaan riskit etenkin lakien suhteen. Vaikka suurin osa tiedostaakin seksin suojaikärajan olevan 16 vuotta, he eivät tiedä, että alle 18-vuotiaat luokitellaan alaikäisiksi, mikäli kyseessä on vihjailevien kuvien lähettäminen.
Lähde: The Guardian