Tuntuvatko poskisuudelmatervehdykset haastavilta ulkomailla? Entäs, jos matkakohteessa tervehditään hieromalla neniä, pomppimalla tai kopauttamalla vanhuksia rystysillä?
Hotels.com listasi 10 erilaista ja omalaatuista tapaa tervehtiä ympäri maailman.
Uusi Seelanti
Uuden Seelannin maorien perinteinen tervehtimistapa on nimeltään hongi. Hongi on satoja vuosia vanha perinne, jossa kaksi ihmistä kohdatessaan hierovat neniään vastakkain. Tämä ele symboloi jumalilta tulevaa elämän henkäystä, jonka jälkeen tulija ei enää ole vieras vaan yksi paikallisista.
Mongolia
Mongolian maaseudulla matkailija saattaa törmätä ikivanhaan tervehtimistapaan, jota joissain osissa maata yhä harjoitetaan. Siinä tuntematon vieras toivotetaan tervetulleeksi mongolialaiseen kotiin lahjoittamalla hänelle hada, joka on silkkinen tai puuvillainen kangaskaistale.
Jos olet onnekas ja saat hadan, sinun tulee ottaa se vastaan varoen molemmin käsin samalla hieman kumartaen. Hadalla osoitetaan molemminpuolista kunnioitusta, joka on hyvin tärkeää mongolialaisessa kulttuurissa.
Joillain alueilla Mongoliassa voidaan tervehtiä myös piippuja tai nuuskarasioita vaihtamalla.
Tiibet
Kielen näyttäminen on muualla maailmassa huono tapa, mutta Tiibetissä se on tavallinen tervehdys. Tapa juontaa juurensa 800-luvulle, jolloin valtakuntaa hallitsi julma, mustakielinen kuningas Lang Darma. Tiibetiläiset pelkäsivät julmurin syntyvän uudelleen, joten he alkoivat näyttää kieltä tervehtiessä todistaakseen, etteivät olleet pahoja.
Tuvalu
Polynesialaisessa saarivaltiossa tervehditään tulijoita lämpimästi. Perinteisen tavan mukaan kasvot painetaan toisen henkilön poskeen ja samalla nuuhkaistaan syvään.
Gröönlanti
Arktisten alueiden inuiittien perinteinen tervehdys on nimeltään kunik. Kunikissa nenät ja ylähuuli painetaan vastakkain, ja sitten hengitetään. Tämä hellyyttä viestivä ele on kuitenkin varattu perheen ja rakkaimpien väliseen käyttöön.
Japani
Japanissa tervehtimistä pidetään tärkeänä, ja perinteisesti se tehdään kumartamalla. Perinteinen kumarrus vaihtelee pienestä nyökkäyksestä aina täyteen 90 asteen taivutukseen. Mikäli tervehditään perinteisellä tatami-matolla, kumarrutaan vieläkin alemmas: polvilleen.
Mitä syvempi ja pidempi kumarrus, sitä kunnioittavampi se on. Pieni nyökkäys on yleinen lähinnä nuorten rentona tervehdyksenä.
Kenia
Keniassa turistit törmäävät usein kuulun maasai-heimon jäseniin. Onnekkaimmat matkailijat pääsevät seuraamaan heidän suorittamaansa ainutlaatuista, eläväistä tervehtimistanssia.
Tanssin nimi on adamu, hyppytanssi, ja sen esittävät heimon soturit. Perinteisesti adamu alkaa tarinan kerronnalla ja huipentuu tanssijoiden piirissä esittämiin, korkeisiin hyppyihin, joilla osoitetaan vieraille heimon voimaa ja rohkeutta. Turistin on syytä varautua myös vastaanottamaan lehmän maidosta ja verestä sekoitettua tervetuliaisjuomaa.
Kiina
Kiinalainen perinteinen tervehdys on kumarrus nimeltä kowtow, ja siinä taitetaan kädet ja kumarretaan. Naisten vastaava tervehdys on wanfu. Ikivanha kowtow suoritettiin alun perin keisarin edessä tai seremonioiden, kuten häiden, aikana.
Thaimaa
Thaitervehdys wai on viehkeä perinne, jossa kädet liitetään yhteen kämmenet vastakkain, kumarretaan ja toivotetaan sawaddee. Mitä korkeammalla käsiä kumarrettaessa pidetään, sitä enemmän kunnioitusta wai osoittaa.
Alun perin tällä tavalla haluttiin osoittaa aseettomuutta, mutta tämä syvää kunnioitusta osoittava tervehdys on yhä käytössä kaikissa osissa Thaimaata.
Filippiinit
Filippiineillä voit kohdata omaperäisemmän tavan tervehtiä. Kun nuori ihminen kohtaa vanhuksen, hänen on kumarrettava hieman, otettava vanhemman henkilön oikea käsi omaan oikeaan käteensä ja kosketettava rystysillä vanhuksen otsaa. Eleen aikana sanotaan mano po, joka tarkoittaa kättä ja kunnioitusta.
Lähde: Hotels.com
Kuvat: Colourbox.com