Häiriökäytöstä, pelastustehtäviä, riitoja, rattijuopumuksia ja ylinopeuksia. Erityisesti viikonloppuina viranomaisten tiedotteet ovat lohdutonta luettavaa. Kun osa Suomesta lomailee, poliisi paiskii töitä ympäri vuorokauden.
Video yllä: Poliisitarkastaja Ari Järvenpää arvioi keväällä Huomenta Suomen haastattelussa, että lakimuutoksen kokonaisvaikutus saattaa lisätä työvoiman tarvetta reippaasti.
Kun alkoholilaki astui maaliskuun alussa voimaan, ennakoi poliisi työtehtävien lisääntymistä rajustikin. Se, mitä ei kukaan silloin vielä tiennyt, oli parhaillaan Suomen yllä vallitseva poikkeuksellisen lämmin helleaalto. Lämpimät päivät alkoivat muutenkin tänä keväänä hyvin aikaisin, mistä kansa on ottanut ilon irti.
Osa nauttien lämmöstä ja levosta, osa päihteistä.
– Uusi alkoholilaki sallii ravintoloiden olevan auki aamuviiteen saakka. Silloin väki purkautuu ravintoloista ja osa jatkaa siitä vielä juhlintaa, sanoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Tapio Huttunen.
Huttunen kertoo esimerkin viime viikonlopulta, jolloin parisataa nuorta päätti pitää kemut sillalla aamuviiden maissa.
– Tällaisiin on vaikea varautua. Onneksi porukka oli tuolla sopuisaa.
Huttusen mukaan päivisin elo on helleaikanakin suhteellisen normaalia, kaikki ovat pääosin hyvällä päällä - niin kansalaiset kuin poliisitkin.
SuomiAreenassa useassa tilaisuudessa puhunut Huttunen ei ei odota erikoisempaa häiriökäyttäytymistä, mutta loppuviikolla alkavat Porin Jazzit työllistävät myös virkavaltaa.
Päihdekulttuuri muuttumassa
Poliisitarkastaja Ari Järvenpää arvioi keväällä Huomenta Suomen haastattelussa, että lakimuutoksen kokonaisvaikutus saattaa lisätä työvoiman tarvetta jopa 170 henkilötyövuotta.
– On todennäköistä, että kesäaikaan viikonloppuisin ei välttämättä voida edes suorittaa kaikkia hälytystehtäviä ja niitä on priorisoitava kiireellisyyden mukaan, hän sanoi tuolloin.
Myös muuttuva päihdekulttuuri vaikuttaa poliisien arkeen. Huttusen mukaan Suomi ei ole mikään lintukoto, vaan esimerkiksi huumejuttuja nähdään jokaisessa kunnassa.
Huttusen mukaan nuorison alkoholinkäyttö on vähentymässä poliisinkin havaintojen mukaan, mutta tilalle on tullut monenlaisia huumeita.
– Näyttäisi siltä, että uusia kokeilu- ja viihdekäyttäjiä tulee jatkuvasti lisää. Huumeet ovat tällä hetkellä melko halpoja, joten niihin päästään käsiksi eikä niiden käyttö näy heti esimerkiksi nuoren rahankäytössä, Huttunen sanoo.
– Näen itse suurimpana riskinä syrjäytymiskierteen, jos viihdekäyttö muuttuu pysyväksi ja käyttöä täytyy alkaa rahoittaa omaisuusrikoksilla.