Nyt on näytön paikka – näillä Suomen yleisurheilijoilla vielä sauma nousta olympiajoukkueeseen

Yleisurheilijoiden osuus Suomen olympiajoukkueessa alkaa hahmottua loppuviikosta Vaasassa järjestettävissä Suomen mestaruuskilpailuissa Kalevan kisoissa. Yleisurheilijoiden määrä voi hypähtää Kalevan kisojen tuloksilla 30 urheilijan tuntumaan.

Joukkueeseen on jo valittu kahdeksan olympialaisten tulosrajan selvittänyttä yleisurheilijaa eli Nathalie Blomqvist (5 000 m), Camilla Richardsson (maraton), Viivi Lehikoinen (400 m aj), Wilma Murto (seiväs), Krista Tervo (moukari), Silja Kosonen (moukari), Oliver Helander (keihäs) ja Aku Partanen (20 km, kävely).

Korkeushyppääjä Ella Junnila sekä aitajuoksijat Reetta Hurske ja Lotta Harala selvittivät tulosrajan viime viikon kilpailuissa Turussa ja Kuortaneella.

Yhdentoista olympiapaikan varmistaneen urheilijan lisäksi kymmenkunta suomalaista voi seurata olympiarankingia varsin levollisin mielin. Saga Vanninen (7-ottelu), Elmo Lakka (110 m aj), Lassi Etelätalo (keihäs), Toni Keränen (keihäs), Eveliina Määttänen (800 m), Sara Lappalainen (1 500 m), Elina Lampela (seiväs), Senni Salminen (3-loikka) ja Suvi Koskinen (moukari) ovat vahvoilla rankingissa.

Estejuoksija Ilona Monosen täytyy näillä näkymin hankkia rankingiinsa lisäpisteitä. Myös seiväshyppääjä Urho Kujanpään olympiapaikka on vielä uhattuna.


Turku oli bonusta

Edellä mainittujen lisäksi kymmenkunta suomalaista yrittää parantaa rankingasemiaan Vaasassa, mutta vaatimustasoa on vaikea ennakoida.

– Paavo Nurmen kisat oli suomalaisille tavallaan bonusmahdollisuus hankkia rankingpisteitä, koska kovinkaan monessa maassa ei ollut tarjolla yhtä tasokasta kilpailua, Olympiakomitean Huippu-urheiludatan asiantuntija Ilkka Palomäki huomauttaa.

– Kalevan kisoissa suomalaisilla ei ole sitä etua, sillä tämä on mestaruuskilpailuviikonloppu hyvin monessa maassa.

Tilanne koettelee esimerkiksi estejuoksun Euroopan mestaria Topi Raitasta. Hän epäonnistui Turussa ja tarvitsee nyt Kalevan kisoista sekä mestaruuden että hyvän ajan. Matka olisi varminta taittaa ainakin mahdollisimman lähelle 8.20:ntä.

Myös Joonas Rinne (1 500 m), Simo Lipsanen (3-loikka), Kristiina Halonen (400 m aj), Hilla Uusimäki (400 m aj), Kristiina Mäkelä (3-loikka), Anni-Linnea Alanen (keihäs), Aleksi Ojala (kävely), Lotta Kemppinen (100 m) ja Nooralotta Neziri (100 m aj) kuuluvat ryhmään, joka voi saavuttaa olympiapaikan Vaasan kisojen tuloksilla.


Niukemmin peruutuspaikkoja

Viime vuosien arvokisoissa Suomen joukkueen koko on kasvanut melkoisesti, kun rankingissa korkeammalle sijoitetut urheilijat eivät ole eri syistä käyttäneet paikkojaan. Palomäki arvioi, että nyt näitä "peruutuspaikkoja" on tarjolla tavallista niukemmin.

– Olympialaiset on uran päätavoite niin monelle, etteivät urheilijat juuri luovu omalla päätöksellään kisapaikasta, Palomäki ennakoi.

Paikkoja vapautuu lähinnä joidenkin maiden omien valintakriteereiden tai loukkaantumisten takia.

Lue myös:

    Uusimmat