Oakland Raidersin Michael Quarshie ansaitsemaan pelipaikkaa

Suomalainen pelaaja amerikkalaisen jalkapalloilun NFL-liigassa on oikeastaan kuin lauhkea talvi Suomessa, melkoinen harvinaisuus. Joulukuussa Oakland Raidersin kanssa 1+1-vuotisen sopimuksen solminut Michael Quarshie kertoo, että Yhdysvaltain ammattilaisympyröissä oltiin enemmän kuin yllättyneitä pohjoisen pojan taidoista.

- Joukkuetoverit kysyivät, että pelataanko lajia sielläkin. Ihmettelivät oikein, että miten Suomesta voi tulla niin kovia pelaajia, Quarshie aloittaa.

- Suurin osa ei tietenkään tiedä, missä Suomi sijaitsee. Luulevat meitä joiksikin hylkeenpyytäjiksi.

Quarshie pelasi kuluvalla kaudella harjoitusryhmäsopimuksella, minkä avulla 26-vuotias suomalainen pääsi treenaamaan edustusjoukkueen kanssa. Syksyllä Quarshie pelasi kolmessa harjoitusottelussa, mutta runkosarjan matseihin sopimus ei vielä oikeuttanut.

- Minulla kävi tuuri, kun yksi pelaaja loukkaantui. Minut nostettiin kakkosmiehistöön, mikä oli aika suuri yllätys. Sain paljon peliaikaa ja arvokasta kokemusta.

Ensi kaudella tavoitteena Quarshie yrittää vakiinnuttaa paikkansa pelaavassa kokoonpanossa, johon mahtuu 53 pelaajaa. Seurajohto ilmoitti, ettei 189-senttinen ja 134-kiloinen jässikkä matkaa tänä vuonna NFL:n Euroopan liigaan hakemaan pelikokemusta, vaan jää Kaliforniaan harjoittelemaan joukkueen kanssa.

Tuoreesta sopimuksestaan Quarshie ei viitsi puhua.

- En halua kommentoida palkkaa, enkä sopimukseen liittyviä yksityiskohtia.

Quarshien ohella myös Klaus Alinen allekirjoitti hiljattain kaksivuotisen sopimuksen Atlantan Falconsin kanssa.

Menestystä siviiliuralla

Sisemmän linjapuolustajan tontilla viihtyvä Quarshie vastaa nopeasti, kun häneltä kysyy ensi kauden tärkeimmästä tavoitteesta.

- Ensiksi pitää ansaita paikka joukkueessa ja sitten katsoa, mitä siitä seuraa. Pelipaikan saaminen on monista eri asioista kiinni. Pitäisi saada lisää luotettavuutta. Sitä, että pystyy hoitamaan oman paikkansa illasta toiseen.

Melkoinen kummajainen Quarshie on myös sikäli, että hän peliuransa ohella valmistui 3,5:n gpa-keskiarvolla arvostetusta Columbian yliopistosta. Opiskeluun liittyvät työharjoittelut hän suoritti New Yorkin investointipankeissa ja rahoitusala kiinnostaa muutenkin tulevaisuudessa.

- Tämähän oli hieman haista p--ka -tyyppinen vastaus, mutta sen oppi jo yliopistossa, että pelipaikkojen jakaminen on sellaista politisointia.

Pelikirja näpeissä

Viime kaudella Raiders menestyi odotettua heikommin, sillä joukkue voitti 16 runkosarjan kamppailusta vain neljä. Päävalmentaja Norv Turner sai potkut kauden päätteeksi ja ilmapiiri ryhmän harjoituksissa oli ajoittain varsin kireä.

- Aika tulospainoitteista touhuahan tämä on. Ennen kauden alkua organisaatiossa tapahtuu varmaankin joitain muutoksia henkilöstön suhteen. Minun pelipaikallani on muutamia konkaripelaajia, joilla tuskin on enää montaa pelivuotta jäljellä.

Raidersin puolustuksella on yhteensä toistasataa kuviota tai niiden variaatiota opeteltavana, joten joukkueen pelikirja on tullut tutuksi kauden aikana.

- Harjoittelemme kolmesta viiteen tuntia päivässä. Osa ajasta vietetään luokkahuoneessa, joissa analysoidaan pelejä videolta. Valmentajilla taas on harjoituskeskuksessa omat toimistot, missä he saattavat nukkua muutaman yön viikossa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat