Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama myöntää BBC:lle epäonnistumisensa aselainsäädännön tiukentamisessa.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoo BBC:n erikoishaastattelussa, että hänen suurin turhautumisen aiheensa koko pian päättyvällä presidentinkaudellaan on Yhdysvaltain aselainsäädäntö.
– Jos katsoo lukuja siitä, kuinka moni amerikkalainen on kuollut syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen terrorismiin, se on alle 100. Jos taas katsoo, kuinka moni on kuollut aseelliseen väkivaltaa, luku on kymmeniä tuhansia, Obama sanoo.
Hänen mukaansa Yhdysvalloissa ei ole järkevää aselainsäädäntöä. Obama sanoo, että yksi hänen suurimmista epäonnistumisistaan on se, ettei hallinto ole onnistunut tiukentamaan aselainsäädäntöä toistuvista joukkosurmista huolimatta.
– On riipaisevaa, ettei Yhdysvaltojen hallinto ole pystynyt ratkaisemaan aseellisen väkivallan ongelmaa, Obama sanoo.
Vain muutama tunti BBC:n haastattelun jälkeen Yhdysvalloissa tapahtui jälleen joukkosurma, kun mies avasi tulen Louisianan osavaltiossa sijaitsevassa teatterissa.
Yhdysvalloissa on tapahtunut viime aikoina useita ampuma-aseella tehtyjä joukkosurmia. Viime viikolla asemies hyökkäsi armeijan tiloihin Tenneseessä tappaen viisi merijalkaväen sotilasta. Kesäkuussa 21-vuotias Dylann Roof ampui yhdeksän ihmistä historiallisessa mustien suosimassa kirkossa Etelä-Carolinan osavaltiossa.
Tänään Keniassa
Obama antoi haastattelun Valkoisessa talossa ennen lähtöään neljä päivää kestävälle Afrikan matkalleen. Hänen on tänään tarkoitus vierailla ensikertaa presidenttinä isänsä synnyinmaassa Keniassa.
Obama totesi BBC:n haastattelussa, että hän tulee puhumaan vierailullaan korruptiosta ja maan ihmisoikeusrikkomuksista. Obama vierailee myös Abbis Abebassa Etiopiassa, jossa sijaitsee Afrikan Unionin päämaja.
BBC:n erikoishaastattelussa Obama otti myös kantaa Britannian EU-jäsenyyteen. Hän totesi, että Britannian vaikutusvallan kannalta on tärkeää, että maa pysyy EU-jäsenenä.
– EU on tehnyt maailmasta turvallisemman ja vauraamman, Obama sanoi.
Britannian on tarkoitus järjestää vuoden 2017 loppuun mennessä kansanäänestys EU-jäsenyyden jatkosta.