Syyrian Douman viime viikonlopun kaasuisku näyttää kiristäneen suurvaltasuhteita. Kaasuiskua on epäilty Syyrian hallituksen tekemäksi. Hallitusta tukeva Venäjä on kiistänyt kaasuiskun tapahtuneen. Asiantuntija arvioi, että tilanne on yhä auki.
Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ovat harkinneet ohjusiskuja vastaukseksi kemiallisten aseiden käyttöön. Venäjä on sanonut ampuvansa ohjukset alas.
Britannian ilmoitti myöhään eilen siirtävänsä sukellusveneitään ohjuskantaman päähän Syyrista. Maa ei ole vielä sanonut tekevänsä iskuja Syyriaan, mutta haluaa pystyvänsä reagoimaan tuilanteeseen nopeasti.
Strategian opettaja Antti Pihlajamaa Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, että tilanne mahdollisten läntisten ohjusiskujen suhteen on yhä auki.
– Kaikki vaihtoehdot ovat vielä pöydällä. Ei ole helppoa löytää sellaista voimankäytön tapaa, joka olisi sotilaallisesti riittävän rajoitettu, mutta poliittisesti riittävän uskottava. Tilanne on todellakin vielä auki.
Venäjä on uhannut ampua Syyriaan suuntautuvat ohjukset alas.
– Teknisesti Venäjällä on vahva ilmatorjunta, mutta kaikkiin järjestelmiin liittyy rajoituksia. Tässä on iso vastakkainasettelun riski Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä, Pihlajamaa sanoo.
Kuliseissa käydään diplomatiaa
Yhdysvalloilla on Pihlajamaan mukaan yhä muitakin vaihtoehtoja kuin sotilaallinen isku.
– Tilanne on todella hankala. Yhdysvallat on ristiriitaisella viestinnällä ja kovalla kielenkäytöllä saanut itsensä sellaisen tilanteeseen, että sen on reagoitava joko sotilaallisesti tai muilla keinoin. Aika näyttää, mikä on se valinta, jonka he tekevät.
Hän arvioi Yhdysvaltojen yhä etsivän kulissien takana keinoja pääsät ulos tilanteesta ilman sotatoimia.
– Varmasti kulisseissa käydään koko ajan diplomatiaa. Sitä kautta pyritään vaikuttamaan niin, että tuloksena olisi tilanne, jossa Yhdysvallat voisi todeta, että iskujen tavoitteet on saavutettu muilla keinoin. Heille tarjoutuisi näin ulospääsy tästä tilanteesta, Pihlajamaa arvioi.