Ohrarieska ja rievä

Vähillä raaka-aineilla loihdit helposti kesäleipää: ohrarieskaan tarvitset vain vettä ja ohrajauhoja! Rieskat voit paistaa tavallisessa uunissa, grillissä, nuotiolla eli ohjeen avulla saat kesäleipää helpolla. Huom. rieska on hiivaton ja vehnäjauhoton, tätäkin aika usein kysellään. Kuvassa on myös ohraista leipää eli rievää. Senkään teko ei ole kovin monimutkaista. Rievä on parhaimmillaan tuoreena.

Tosi helppo ohrarieska

  • 2 kpl
  • 2 dl kylmää vettä
  • 4-4½ dl ohrajauhoja
  • 1 tl (mineraali)suolaa

Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi ja leivo välittömästi n. ½ cm:n paksuisiksi rieskoiksi.

Pistele ja paista 250-300 asteisen sähköuunin keskitasolla, kuumassa leivinuunissa tai grillissä esim. muurikkapannussa tai vastaavassa.

Paistoaikaan vaikuttaa se kuinka kuumassa paistetaan ja kuinka isoja/paksuja rieskaset ovat. Kuvan rieskaset ovat olleet uunissa n. 15 min.

Rieskaan syntyy paras mahdollinen rakenne, kun taikina on mahdollisimman kylmä ja uuni tms. mahdollisimman kuuma, jolloin kylmän ja kuuman äkillinen ero muodostaa vesihöyryä, mikä kohottaa rieskaa ja tekee siitä murean.

Rievä

  • 3 kpl
  • 5 dl vettä (tai maitoa)
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 5 dl ohrajauhoja (n. 300 g)
  • 5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (n. 300 g)

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola ja jauhot. Alusta taikinaksi.

Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta 3 pyöreää matalahkoa leipää. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele.

Paista leipiä 250 asteisen uunin alatasolla n. 20 min kauniin ruskeiksi. Pehmeän pinnan saat leiville pitämällä niitä leivinliinan alla uunista oton jälkeen.

Reseptit: Arja Savela

Lue myös:

    Uusimmat