Oikeus: IS Liigapörssi ja Hockey GM -pelien pyörittäminen kuuluisi Veikkaukselle – viranomaisella oikeus kieltää peli

Sanoma Media Finland Oy:n pyörittämät IS Liigapörssi ja Hockey GM -pelit olivat arpajaislain mukaisia rahapelejä, joihin vain Veikkauksella on monopoli, katsoi Helsingin hallinto-oikeus.

Kyse oli niin sanotusta valmentaja- tai managerointipelistä, jossa osallistuja kokoaa kuvitteellisen jääkiekkojoukkueen SM-liigan tai NHL:n pelaajista, joiden tosimaailman pelisuoritukset vaikuttavat joukkueen menestymiseen pelissä.

Pelaajat ostavat tietylle aikavälille oikeuden peliin, ja halutessaan maksavat lisää, jos haluavat tehdä joukkueeseensa enemmän pelaajavaihtoja. Kunkin jakson sekä kauden päättyessä parhaat pelaajat saavat tuote- tai rahapalkinnon, joka on isoimmillaan 1500 euroa.

Oikeus: Sattumalla merkitys voittoon

Valituksessa pelejä pitänyt Sanoma valitti siitä, kuinka Poliisihaliitus oli kieltänyt uhkasakon nojalla yritystä toimeenpanemaan pelejä kolmen kuukauden ajan viime vuoden alussa. Sanoma oli sitä mieltä, että pelin pitkä kesto korostaa huomattavasti taidon merkitystä ja ovat siksi taitopelejä, jotka eivät ole Veikkauksen yksinoikeus.

Oikeus kuitenkin katsoi, että vaikka paremmat tiedot omaava pelaaja todennäköisesti menestyy pelissä paremmin, on sattuman merkitys pelissä menestymisessä merkittävä. Hallinto-oikeus katsoi pelien perustuvan siinä määrin sattumaan, että niiden rahasta pelaaminen rahan voittamiseksi tekee niistä arpajaislain tarkoittamia rahapelejä, joihin Veikkauksella on yksinoikeus.

– Poliisihallitus on siten arpajaislain 62 a §:n nojalla voinut kieltää Sanoma Media Finland Oy:tä toimeenpanemasta IS Liigapörssi ja Hockey GM -pelejä siten, että peleihin osallistutaan vastiketta vastaan ja pelaaja voi voittaa pelistä rahaa, tuomiossa todetaan.

Oikeus: Päätös ei koske Fantasy Sports -pelejä yleensä

Asian esittelijä antoi asiasta eriävän mielipiteen. Hän katsoi, että ”peli on luonteeltaan ajanvietettä, jota ei pelata läheskään yhtä mittavassa määrin itse rahallisten palkintojen takia kuten perinteisiä veikkaus- tai vedonlyöntipelejä”.

Asiaan voi hakea vielä valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Oikeus korosti päätöksessään, että päätös koskee ainoastaan nyt kyseessä olevia pelejä, ei Fantasy Sports -pelejä yleisesti, koska kyseisellä pelimuodolla on erilaisia toteutusmuotoja.

Poliisihallituksesta kerrotaan, että siellä jatkon kannalta olennaista on, eteneekö asian käsittely korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja miten Sanoma päätöksiin reagoi. Poliisihallitus katsoo, että Sanoma ei saisi kyseisiä pelejä nykymuodossaan järjestää.

– Poliisihallituksen toimenpiteet riippuvat siitä, miten yritys menettelee asiassa. Jos he jatkavat meidän lainvastaisena pitämäämme toimintaa, on meilläkin syytä ryhtyä toimenpiteisiin, ylitarkastaja Anna-Emilia Sirén Poliisihallituksen arpajaishallinnosta sanoo.

Juttua tarkennettu 14.10. kello 13.55: Poliisihallituksen kantaa peleihin tarkennettu.

Lue myös:

    Uusimmat