Oikeuskanslerinvirasto vahvistaa: Sebastian Tynkkysen tekemä kantelu Sanna Marinista on saapunut, lisäksi pääministeristä tehty 12 muutakin kantelua

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että Sebastian Tynkkynen (ps.) on tehnyt kantelun oikeuskanslerille pääministeri Sanna Marinista (sd.). Oikeuskanslerinvirastosta vahvistetaan MTV Uutisille, että kantelu on tehty ja lisäksi virastoon on saapunut 12 yksityishenkilöiden tekemää kantelua.

Kantelu liittyy pitkäksi venähtäneeseen EU-huippukokoukseen, jossa neuvoteltiin 750 miljardin euron elvytyspaketista ja EU:n seitsenvuotisesta budjetista.

– Kyllä tällainen kantelu on tullut. Lisäksi yksityishenkilöiden tekemiä kanteluita on tullut kaksitoista kappaletta, sanoo toimistosihteeri Iira Nyberg oikeuskanslerinvirastosta.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti ei ole vielä ottanut kantaa asiaan.

– Keskimääräinen käsittelyaikamme on kahdesta neljään kuukautta, mutta tämä menee nyt valtionasiainosastolle ja siellä käsittelyajat ovat vähän erilaiset. Tietysti tämä voi olla vähän kiireellisempi asia, niin luulisin, että tämä menee vähän eri ajassa, Nyberg arvioi.

MTV Uutiset kertoi aiemmin, että Tynkkynen moittii pääministeri Sanna Marinia "EU:lle kumartamisesta" ja "suomalaisille kuuluvien miljardien eurojen lähettämisestä vastuuttomille maille seurauksitta".

Tynkkysen mukaan Marin on "kävellyt perustuslakivaliokunnan yli" toiminnallaan EU-huippukokouksessa.

Kantelu ei ole harvinaista

Ministerien toiminnasta kantelu ei sinänsä ole mitenkään harvinaista. Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan, ettei pääministeri  Sanna Marinista tehty kantelu ollut piikki tilastoissa.

– Jos kanteluita ministereistä yleisesti ottaen tulisi esimerkiksi kolmisenkymmentä, niin se olisi vielä ihan tavallista. Jos on jokin kansalaisia kuohuttava asia ilmoilla, niin heitä lähtee kyllä sankoin joukoin kantelemaan, Nyberg sanoo.

– Jokainen kantelu luetaan ja jaetaan käsittelijöille. Kantelijoille myös vastataan, sanoo oikeuskanslerinviraston valtioneuvostoasiain osaston päällikkö Maija Salo.

Salo kertoo, että oikeuskansleri voi kiinnittää huomiota näkökohtiin, jotka eivät ole menneet lain tai hyvän hallinnon mukaisesti.

– Voidaan antaa huomautus tai äärimmäisessä tapauksessa nostaa syyte. Jos oikeuskansleri havaitsee ministerin toiminnassa jotakin sellaista, mikä viittaa rikokseen niin hän ilmoittaa siitä perustuslakivaliokunnalle. Ministerien toiminnan tutkiminen kuuluu perustuslakivaliokunnalle silloin, kun kysymys rikoksista, Salo jatkaa.

Juttua täydennetty 12.32 kappaleella "Kantelu ei ole harvinaista"

Lue myös:

    Uusimmat