Vihapuhe on väärin, eivätkä erilaiset näkemykset oikeuta solvaamaan ketään. Näin sanoi oikeusministeri Jari Lindström (ps.) oikeusministeriön vähemmistöjen vihapuhetta käsittelevän selvityksen julkistamistilaisuudessa.
– Asioista voi ja saa olla eri mieltä, se kuuluu demokratiaan. Erilaiset näkemykset eivät kuitenkaan oikeuta haukkumaan, solvaamaan, menemään henkilökohtaisuuksiin tai uhkailemaan ketään tämän mielipiteiden, alkuperän tai ominaisuuksien vuoksi.
Lindströmin mukaan on merkittävää, että selvityksen mukaan 61 prosenttia häirintää ja vihapuhetta kokeneista kertoi, että tämä on vaikuttanut heidän yleiseen turvallisuuden tunteeseensa. Kokemukset ovat johtaneet esimerkiksi sellaisten paikkojen välttämiseen, joissa vihapuhetta ja häirintää voisi tapahtua.
Lindström toivoo, että nyt ensimmäistä kertaa tehty selvitys löytäisi keinoja keskustelukulttuurin kääntämiseksi asiallisempaan suuntaan.
– Muutokseen tarvitaan hyvää yhteispeliä. Oma osansa voi olla viranomaisilla, medialla ja kansalaisilla, ministeri sanoi ja lisäsi, että vihapuheen korvaaminen asiapuheella on enemmistön ja eri vähemmistöjen yhteinen asia.
Politiikassa muutos vihapuheen kitkemiseksi lähtee Lindströmin mukaan ruohonjuuritason paikallistoiminnasta ja asennekulttuurista. Hänen omaa puoluettaan perussuomalaisia on usein moitittu siitä, että se ei puutu tarpeeksi vihapuheisiin.
– Meidän täytyy joka kerta erikseen korostaa, että emme hyväksy tätä (vihapuhetta), Lindström vastasi.
– Silloin kun ääripäät keskustelevat keskenään, se ei johda yhtään mihinkään. Hiljaisen enemmistön kannattaa nousta ylös ja sanoa "tämä ei käy", hän jatkoi.
2:03