Oikeusministeri MTV:n Uutisextrassa: Vihapuhe ja maalittaminen halutaan kuriin, lakimuutos tulossa – vainotun ei tarvitsisi enää itse viedä asiaa oikeuteen

51938052
Oikeusministeri haluaa helpottaa laittoman uhkauksen kohteeksi joutuneiden asemaa lakimuutoksellaLehtikuva
Julkaistu 29.02.2020 16:32
Toimittajan kuva

Eeva Lehtimäki

@EevaLehtimaki

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) haluaa suitsia vihapuhetta ja järjestelmällistä häirintää eli maalittamista. Oikeusministeriössä on perattu viime kuukaudet aihetta sivuavia lakipykäliä ja lainsäädäntöä on tarkoitus muuttaa.

Suomen lainsäädännöstä ei löydy erikseen viharikoksen käsitettä. Rikoslaki tunnistaa sitä vastoin esimerkiksi laittoman uhkauksen, vainoamisen tai yksityiselämään loukkaavan tiedon levittämisen.

Tähän asti uhattu ja maalitettu henkilö on joutunut itse viemään asian oikeuteen eli kyseessä on ollut asianomistajarikos. Nyt oikeusministeri aikoo muuttaa lainsäädäntöä, jotta kuumaan ja kasvavaan yhteiskunnalliseen ongelmaan päästää puuttumaan nykyistä tehokkaammin.

– Olemme puuttumassa nyt asiaan siinä mielessä, että laittomasta uhkauksesta tehdään virallisen syytteen alainen rikos, jos se kohdistuu henkilöön hänen työtehtävässään tai luottamushenkilöön, kun hän hoitaa luottamustehtäväänsä, Henriksson kertoo MTV:n Uutisextran haastattelussa.

Lue myös: Maalittamista kriminalisoidaan: Laittomasta uhkauksesta virallisen syytteen alainen rikos

"Yhteiskunta nojaa siihen"

Häirinnän, hyökkäysten ja painostuksen kohteeksi joutuvat tällä hetkellä mm. tuomarit, syyttäjät, poliisit, tutkijat ja toimittajat, mutta myös hoitohenkilökunta enenevässä määrin.

– Henkilön ei tarvitse itse lähteä ajamaan syytettä, vaan siitä tulisi virallisen syytteen alainen asia, jos häntä työtehtävässä uhataan rikoksella tai muulla rangaistavalla toimenpiteellä.

– Koko meidän lainsäädäntö ja yhteiskunta nojaa siihen, että meillä instituutiot, kuten poliisi, tuomarit ja myös media, voivat toimia vapaasti ja että toimittajat uskaltavat kertoa sellaisista asioista, jotka ovat jollekin herkkiä. Siksi tämä on tärkeä asia, oikeusministeri linjaa.

Vihapuhetutkinta vaatii lisää resursseja

Henriksson myöntää lakimuutoksen vaativan lisää resursseja poliisiin, samoin tuomioistuimiin ja syyttäjälaitokselle. Henrikssonin mukaan hallitus on tähän valmis.

– Me näemme sen tärkeänä. Hallituksessa olemme linjanneet, että haluamme puuttua tehokkaammin maalittamiseen ja häirintään, toimintaan, joka ei ole tervettä tämän päivän yhteiskunnassa.

Henrikssonin mukaan esitys valmistunee toukokuun loppuun mennessä ja laittomaan uhkaukseen liittyvä lainmuutos on tulossa eduskuntaan vielä tämän vuoden puolella.

Tarvitaan asennemuutos, vastuu päättäjillä

Henriksson vaatii asennemuutosta, koska vihapuhe on yleistynyt niin voimalla ja esimerkiksi Saksassa se on johtanut jopa poliittiseen väkivaltaan.

– Sehän ei tarkoita, että ihmiset eivät saisi olla eri mieltä asioista, mutta kyllä päättäjillä on suuri vastuu ilmapiiristä ja siinä tarvitaan parannusta. Tämä on otettava vakavasti ja sen takia keskustelemme EU:ssa kollegojen kanssa aika usein tästä ilmiöstä ja mitä pystymme tekemään yhdessä.

Klo 18.12 jutussa mainittu "vainottu ja maalitettu henkilö" on muutettu muotoon "uhattu ja maalitettu henkilö". 

Lue myös: Li Andersson vihatilistä: "Minulla ei ole syytä olettaa, että muut käyttäjät liittyisivät vasemmistoliittoon millään tavalla" – lupaa somekuria puolueeseen

Ivan Puopolon kolumni: Poliittinen korrektius tuhoaa järkevän keskustelun

 Presidentti Niinistö sivalsi vihapuheesta

 Poliisi huolestui uudesta ilmiöstä: Ihmisiä kehotetaan tekemään perättömiä lastensuojeluilmoituksia kiusaamismielessä – voi täyttää usean eri rikoksen tunnusmerkistön

 Yli puolet suomalaisista on joutunut rikoksen uhriksi verkossa –  vihamielisyys altistaa häirinnälle

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka