Olethan listannut käyttämäsi lääkkeet ja ravintolisät? Tarpeen hädässä ja arjessa

lääke (1)
Jokaisen kannattaisi tehdä itselleen lääkityslista.Colourbox.com
Julkaistu 16.03.2017 19:30

Viivi Mujunen

viivi.mujunen@mtv.fi

Tänään vietetään valtakunnallista Lääkehoidon päivää. Tämän vuotisena viestinä on, että jokaisen kannattaa laatia itselleen ajantasainen lääkityslista.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tutkija ja Lääkehoidon päivän koordinaattori Elina Lämsä kannustaa ihmisiä ottamaan itse vastuuta lääkehoidostaan. 

– Jokaisen kannattaa laatia itselleen ajantasainen lääkityslista kaikista käyttämistään resepti- ja itsehoitolääkkeistä sekä ravintolisistä, kuten vitamiineista, kivennäisaineista tai rohdosvalmisteista. Valmisteen nimen lisäksi listaan kirjataan käytetty annos ja käyttötarkoitus. Vastuu on oma, sillä mikään tietojärjestelmä ei sisällä tietoa kaikista yksittäisen ihmisen käyttämistä valmisteista, Lämsä kertoo.

Lääkityslistan voi kirjoittaa tyhjälle paperille tai pyytää pohjaksi tulostetta apteekin tai terveysaseman tietojärjestelmästä.

Sähköiset reseptit ovat Suomessa terveydenhuollon ammattilaisten tarkasteltavissa, mutta moni unohtaa, että tieto potilaan käytössä olevista itsehoitolääkkeistä ja ravintolisistä on yhtä tärkeää. Niillä saattaa nimittäin olla usein epätoivottavia yhteisvaikutuksia määrättävien lääkkeiden kanssa  ne voivat esimerkiksi estää jonkin tärkeän lääkeaineen imeytymisen.

Oma aktiivisuus tärkeää 

Lääkehoidon päivä korostaa keskustelua lääkkeiden käyttäjien ja ammattilaisten välillä. Lääkityslistaa kannattaa vilauttaa aina, kun alkaa käyttää uusia valmisteita. Lisäksi oma lista auttaa lääkkeen käyttäjää tuntemaan omat lääkkeensä ja niiden käyttötarkoitukset. 

– Lääkityslista on kätevä, kun sen pitää jatkuvasti ajantasaisena. Listaa tulee päivittää aina, kun lääkityksessä tapahtuu jokin muutos. Terveyskeskuksessa tai apteekissa asioidessa ei tarvitse vaivata muistiaan, jos lista on mukana. Siitä ammattilaiset näkevät nopeasti, minkälaisia yhteisvaikutuksia pitää ottaa huomioon. Lääkäri voi myös varmistaa, voiko jokin potilaan oire johtua esimerkiksi tietystä, käytössä olevasta valmisteesta, Lämsä sanoo. 

Lääkityslistan mukana pitäminen on hyvä idea myös hätätilanteiden varalta. Listaa voi säilyttää esimerkiksi lompakossa tai käsilaukussa. Kun jo ensihoitajat saavat tiedon potilaan mahdollisesta lääkityksestä, hoitopäätökset perustuvat oikeaan tietoon.  

***

25:00img

Tuoreimmat aiheesta

Lääkkeet