Tositelevisio saa ihmisen samaistumaan kilpailijoihin ja koukuttumaan kilpailuun. Lisäksi se antaa mahdollisuuden elää draamaa täynnä olevaa elämää ilman riskejä.
1990-luvulla koulua käyneet eivät ole säästyneet tosi-tv:ltä, eivätkä monelta muultakaan. Katso yllä olevalta videolta, mitä kaikkea kouluissa tehtiin ysärillä!
Televisio on tulvillaan tosi-tv-ohjelmia, jotka sukeltavat toinen toistaan syvemmälle ventovieraiden ihmisten yksityisalueelle. Katsoessaan ruudusta illallistavia sokkotreffikumppaneita, puolialastomina tiimitovereistaan pahaa puhuvia seikkailijoita ja toisiaan pettäviä puolisoita voi tulla miettineeksi, onko katsoja pohjimmiltaan tirkistelijä? Miksi oikein haluamme katsoa tosi-tv:tä?
Psychology Todayn artikkelin mukaan tosi-tv tarjoaa helpon ja laillisen keinon kurkistaa muiden draaman sävyttämiin elämiin. Samalla kun ohjelmaan osallistujat pistävät itsensä kaikin tavoin likoon, voi katsoja samaistua heihin riskiä ottamatta.
Ohjelmiin osallistujat tietävät kameroiden käyvän koko ajan tallentaen heidän jokaisen liikkeensä. Jotkut ovatkin kritisoineet tosi-tv:tä siitä, ettei se näytä todellista maailmaa. Tietoisuus kamerasta muuttaa kuvattavaa.
Tosi-tv-tähdet voidaan nähdä ystävinä
HelloGiggles-sivuston haastattelemien asiantuntijoiden mukaan maailma ympärillämme puskee meitä tosi-tv:n ääreelle.
Kiireinen elämä ajaa meitä erilleen läheisistämme ja lähemmäs tosi-tv-tähtiä. Kun ihminen näkee ohjelmaan osallistujan säännöllisesti ja usein, hän muodostaa tähän henkilökohtaisen suhteen. Vähitellen katsoja alkaa samaistumaan tosi-tv-tähden vastoinkäymisiin ja voittoihin samoin kuin ystävänsä.
– Vie paljon vähemmän aikaa ja vaivaa katsoa puoli tuntia televisiota kuin ottaa yhteyttä ystävään, sanoo kliininen psykologi Jana Scrivani.
Tosi-tv voikin eristää vähitellen katsojaansa, mutta myös toimia sosiaalisena liimana. Suositut televisiosarjat ovat helppo small talk -aihe esimerkiksi työpaikalla.
Kilpailullisuus ja julkisuus kiinnostavat
Psychology Todayn artikkelissa todetaan lisäksi, että moniin tosi-tv-ohjelmiin elimellisesti liittyvä kilpailullisuus kiinnostaa ja koukuttaa. Lisänsä kilpailuun tuo juoniminen, jota esimerkiksi Selviytyjät-ohjelmassa näytetään.
Tosi-tv:n katsojat voivat myös unelmoida itse osallistuvansa seuraamaansa ohjelmaan. Syy saattaa olla julkisuushakuisuus. Näyttää siltä, että tosi-tv-fanit ovat muita kiinnostuneempia oman kuuluisuutensa kasvattamisesta. Julkisuus kelpaa monille, oli se sitten kielteistä tai myönteistä.
Tirkistelijät taipuvaisempia katsomaan tosi-tv:tä
Jos siis pitää tosi-tv:stä ja pelkää olevansa siksi tirkistelijä, ei huolta kannata kantaa. Raja kulkee siinä, mitä television sulkemisen jälkeen tekee.
Tutkijat ovat joka tapauksessa havainneet, että tirkistelyyn taipuvaiset ihmiset ovat taipuvaisempia valitsemaan kanavien tarjonnasta tosi-tv:tä kuin rikos- ja draamasarjoja.
Lähde: Psychology Today, HelloGiggles
***
1:15