Kansaneläkelaitoksen (Kela) uusi pääjohtaja Outi Antila edellyttää, että Kela pidetään tiiviisti mukana valmistelussa, kun eduskunta aloittaa sosiaaliturvan rukkaamisen. Sosiaaliturvassa on paljon tekemistä, mutta asiakas on pidettävä keskiössä, hän sanoo.
– Me Kelassa tiedämme, mitä tarpeita asiakkailla on, ja toisaalta tiedämme, miten muutokset ovat toimeenpantavissa, Antila tähdensi medialle ensimmäisessä aamiaistilaisuudessaan perjantaina.
Hän siirtyi Kelaan sosiaali- ja terveysministeriön sosiaaliturva- ja vakuutusosaston ylijohtajan paikalta. Kyseinen osasto valmistelee hänen mukaansa Kelan etuuksia koskevasta lainsäädännöstä noin 90 prosenttia. Sen tontille kuuluu muun muassa työttömyysturvalainsäädäntö.
Yllätyksen takana keskustan junttaus?
Antilan nousu tehtävään aiheutti pöhinää, kun Kelan valtuutetut valitsivat hänet, vaikka työvaliokunta oli esittänyt finaaliin professori Lasse Lehtosta ja Kuntaliiton varatoimitusjohtajaa, SDP:n ehdokasta Hanna Tainiota.
Mediassa on esitetty, että yllätystuloksen takana oli keskustan junttaus. Antila työskenteli ennen ministeriötä muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:ssa yhdeksän vuotta.
Antila painottaa, ettei kuulu mihinkään puolueeseen.
– Toivon, että minut on valittu osaamiseni perusteella eikä sen takia, että joku olisi ajatellut minun omaavan sellaisia arvoja, jotka on lähempänä tai kauempana toisesta. Virkamiehet toteuttavat sitä, mitä poliitikot päättää ja virkamiehen omalla henkilökohtaisella näkemyksellä ei saa olla mitään vaikutusta.
Kansalaispalkka komitean ratkaistava
Antila odottaa nyt, että eduskunnan sosiaaliturvan uudistamista pohtiva parlamentaarinen komitea pääsee aloittamaan työnsä. Komitealla on työn alla jättimäinen kokonaisuus, mutta Antila toivoo, että alkuun päästään pienissä palasissa etenkin Kelan byrokratian purkamisessa. Hän kannattaa esimerkiksi yhden hakulomakkeen systeemiä.
Komitean eteen tuleviin suuriin linjoihin, kuten kansalaispalkkaan, hän ei ota kantaa.
– Perustulokokeilusta lopulliset tulokset tulevat vasta huhti-toukokuulla. Se on mitä suurimmassa määrin poliittinen kysymys ja se ratkaistaan siellä parlamentaarisessa komiteassa, mihin suuntaan sitä lähdetään viemään.