Oliko Putinin puoluetoveri uusin defenestraation uhri? Tätä ilmiö tarkoittaa

Moni Putinia vastustava venäläinen on kuollut viime vuosina ikkunasta putoamalla. Heidän kohtalokseen on saattanut koitua historiallinen ilmiö nimeltään defenestraatio.

Uusin kansainvälisestikin uutisoitu selittämätön ikkunasta putoaminen tapahtui Länsi-Siperiassa toissa päivänä, kun presidenttipuolue Yhtenäisen Venäjän jäsen Vladimir Jegorov syöksyi kuolemaansa kolmannen kerroksen ikkunasta.

47-vuotias Jegorov oli Tobolskin kaupunginduuman varapuheenjohtaja. Ikkunasta putoamisen syy ei ole tiedossa, mutta venäläisen 72.ru:n mukaan viranomaiset eivät ole nähneet tapauksessa merkkejä rikoksesta.

– Todennäköisin syy [ikkunasta putoamiseen] ovat sydänongelmat, 72.ru:n siteeraama nimetön lähde arvioi.

Jegerov ei ole ensimmäinen vähintään hämärissä oloissa kuolleista venäläisistä. Presidentti Vladimir Putinin vastustajien salaperäiset kuolemat ovat lisääntyneet selvästi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Historiassa kuuluisia defenestraatioita

Defenestraatio tunnetaan pitkältä historiasta. Raamatussa defenestraation kohteeksi joutui kuningatar Isebel, jonka vallan anastanut Jehu käski heittää ulos ikkunasta. 

Kuuluisimmat defenestraatiot ovat tapahtuneet Tshekissä, Prahassa 1400- ja 1600-luvuilla.

Ensimmäinen Prahan defenestraatio tapahtui vuonna 1419. Tapaus liittyi liittyi katolisten ja protestanttien välisiin hussilaissotiin ja siinä ikkunasta heitetiin peräti seitsemän kaupungin virkamiestä.

Toinen Prahan defenestraatio vuonna 1618 käynnisti kolmikymmenvuotisen sodan. Tuolloin protestantit heittivät kuninkaanlinnan ikkunasta kaksi katolista virkamiestä, jotka kuitenkin selvisivät hengissä, ilmeisesti ikkunan alla olleen lantakasan ansiosta.

Venäjällä defenstraatiot ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Ikkunasta kohti kuolemaa

Monet Putinin vastustajat ovat kuolleet syöksymällä ikkunasta epäselvissä olosuhteissa.

Venäläinen makkaramiljonääri ja poliitikko Pavel Antov putosi hotellin ikkunasta Intiassa viime joulukuussa. 

Antov oli kritisoinut Putinin sotaa Ukrainassa viestipalvelu Whatsappissa, mutta väitti pian, että joku muu kirjoitti viestin, jossa Ukrainan pommittamista nimitettiin terrorismiksi.

Viime vuonna saman kohtalon koki myös öljyjätti Lukoilin hallituksen puheenjohtaja Ravil Maganov. Maganov putosi kuudennen kerroksen ikkunasta moskovalaisessa sairaalassa, jossa hän oli hoidossa sydänvaivojen vuoksi.

Lukoil on ollut yksi harvoista venäläisistä yrityksistä, joka on arvostellut Venäjän päätöstä hyökätä Ukrainaan. Lukoilin entinen toimitusjohtaja Aleksandr Subbotin kuoli epäselvissä olosuhteissa viime vuoden toukokuussa.

Kohti kuolemaansa putosi helmikuussa myös Marina Jankina, joka oli Venäjän puolustusministeriön läntisen sotilaspiirin taloudellisen tuen osaston päällikkö. Venäläismedioiden mukaan Jankinan epäiltiin tehneen itsemurhan hyppäämällä parvekkeelta.

CNN:n mukaan 13 korkean profiilin venäläistä liikemiestä on kuollut itsemurhan seurauksena tai epäselvissä olosuhteissa viimeisen kuuden vuoden aikana. Kuudella heistä oli läheinen suhde Lukoiliin tai kaasuyhtiö Gazpromiin.

Lähteet: Wikipedia, Turun yliopisto, Helsingin yliopisto.

Lue myös:

    Uusimmat