Olkiluoto 3 tuottaa taas sähköä

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin ensimmäinen vuosihuolto on saatu valmiiksi, ja yksikkö tahdistettiin kantaverkkoon aikaisin torstaiaamuna. 

Laitosyksikkö on teknisesti valmis tehonnostoon, joka suoritetaan tuotantosuunnitelman mukaisesti, kertoo Teollisuuden Voima (TVO).

Vuosihuollon oli alun perin tarkoitus kestää 37 vuorokautta, mutta se kesti lopulta 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia.

Ydinvoimayhtiön mukaan huolto tiedettiin työlääksi jo ennakkoon, koska Euroopan suurimman ydinvoimalaitosyksikön huollettavien laitteiden ja komponenttien määrä on erittäin suuri. Kaikkiaan huolto vaati 7  500 työvaihetta, TVO sanoo.

Prosessi opetti paljon

Huoltoaikataulua viivästyttivät yksikön alasajoon sekä polttoaineen vaihtoon valmistautumiseen vaadittu suunniteltua pidempi aika sekä huoltojen aikana havaitut tekniset ongelmat.

– Tässä Olkiluoto 3:n ensimmäisessä vuosihuollossa on saatu arvokasta tietoa huollon eri toimenpiteiden kestosta. Lisäksi saimme talteen huomattavan määrän dataa ja huoltokokemusta, joista on hyötyä sekä tulevien huoltojen suunnitteluun että toteuttamiseen, sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustonen sanoo tiedotteessa.

Mustonen on tyytyväinen, että huolto saatiin vietyä turvallisesti läpi.

– Vuosihuoltojen päätavoite on aina sen turvallinen toteutus.

Olkiluoto 3 on Suomen tehokkain sähköntuotantolaitos, joka tuottaa noin 14 prosenttia koko maan sähköntuotannosta.

Lue myös:

    Uusimmat