Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Suomi ei ole liian itsevarma ensi viikolla jätettävän Nato-hakemuksen hyväksymisestä.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan heitti eilen märän rätin Suomelle ja Ruotsille maiden viimeistellessä Nato-hakemuksiaan. Erdoganin tiedottaja kuitenkin rauhoitteli syntynyttä kohua tänään sanomalla, ettei Turkki ole sulkenut Nato-ovea Suomelta ja Ruotsilta.
Lue lisää: Turkin presidentti Erdogan: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi virhe
Erdoganin tiedottaja: Turkki ei ole sulkenut Nato-ovea Suomelta ja Ruotsilta
Kaikkien 30 Nato-maan on hyväksyttävä Suomen hakemus, eikä oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo näe, että Suomessa oltaisiin liian itsevarmoja hakemuksen hyväksymisestä.
– Hieman hämmästyin tästä ilmoituksesta, mutta en huolestunut, koska jaksan luottaa siihen, että Turkkikin viime kädessä puoltaa Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä, Orpo sanoo.
– Lisäksi meillä on niin vahva tuki Yhdysvalloilta, Britannialta, Ranskalta ja niin edelleen, että kyllä se paine on erittäin vahva myöskin Turkkia kohtaan ratkaisun hyväksymiseksi, Orpo jatkaa.
Orpo kiitteleekin hallitusta ja tasavallan presidenttiä tehdystä työstä diplomatian saralla. Tasavallan presidentin ja keskeisten ministereiden yhteydenpito Ruotsiin ja Nato-maihin tiivistyi heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.
– En ole huolissani, mutta alleviivaan sitä, että työt pitää tehdä loppuun asti hyvin. Jokaisen jäsenmaan kohdalla meidän pitää kertoa tavoitteestamme ja merkityksestämme. Siitä, mitä Suomi tuo Natolle, koska emme ole saamapuolella, Orpo summaa.
Suomalaisten Nato-kanta varsin yksimielinen
Huhtikuun aikana keskeisimmistä puolueista niin keskusta, perussuomalaiset kuin vihreätkin määrittelivät kantansa uudelleen Nato-myönteisiksi.
Tänään puolestaan pääministeripuolue SDP päätti ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa kannattavansa Nato-jäsenyyttä.
– Me 16 vuotta lähes yksin kannatimme Nato-jäsenyyttä, ja matkalle on tullut kaikenlaista negatiivistakin meitä kohtaan, niin on ollut hieno asia, että tämä muutos on nyt niin nopea, Orpo sanoo.
Orpo näkeekin suomalaisten suhtautumisen Natoon nyt varsin yksimielisenä. Tammikuussa jäsenyyttä kannatti alle kolmasosa suomalaisista, tuoreimmassa Ylen mittauksessa kannattajia on yli kolme neljäsosaa. Kansanedustajistakin enää kymmenen vastustaa jäsenyyttä.
– Suomalaiset ovat näyttäneet tässä meille päättäjille suuntaa, Orpo sanoo.
Huomenna tasavallan presidentti sekä ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta TP-UTVA ja hallitus tekevät tarvittavat päätöksensä. Eduskunta aloittaa uuden selonteon käsittelyn maanantaina kello 10 aamupäivällä, ja päätös selonteosta valmistuu päivässä tai parissa.
Juttua päivitetty klo 18.30 tiedolla Erdoganin tiedottajasta, jonka mukaan Turkki ei halua estää Suomen ja Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä.