Olympialaiset yllätysmaahan? Historiallinen hakemus lähti matkaan

YK-maiden tulevaisuushuippukokoukseen ja YK:n yleiskokouksen avajaisiin osallistunut Intian pääministeri Narendra Modi vahvisti New Yorkin -vierailunsa yhteydessä, että Intia tavoittelee vakavissaan vuoden 2036 kesäolympialaisia. Kisaisännyys kruunaisi Intian kehityksen "urheiluyhteiskunnaksi", minkä Modi otti esiin viime vuonna paraurheilun Aasian kisojen yhteydessä.

Modi puhui Intian olympiasuunnitelmista sunnuntaina Nassau Coliseumille Long Islandilla kokoontuneelle intialaisyleisölle. Hän lupasi 15 000 kuulijalle, että Intia järjestää lähitulevaisuudessa kesäolympialaiset ensi kertaa maan historiassa.

– Saatte todella pian todistaa olympialaisia myös Intiassa. Ryhdymme kaikin keinoin tavoittelemaan 2036 olympialaisia, Modi ilmoitti Inside the Games -sivuston mukaan.

Kisaisännyys liittyy Modin tavoitteisiin lisätä Intian tunnettuutta urheilun, kulttuurin ja viihteen aloilla.

Chopra on Intian ykköstähti

Intialaisia urheilijoita on osallistunut kesäolympialaisiin jo Britannian siirtomaavallan aikana ja yhtäjaksoisesti vuodesta 1920. Talvikisoihin Intia osallistui ensi kerran vuonna 1964.

Maailman väkirikkain valtio on menestynyt kokoonsa nähden vaatimattomasti olympialaisten historiassa. Intialla on yhteensä 41 olympiamitalia.

Tokion 2020 kesäolympialaisissa Intia saavutti keihäänheittäjä Neeraj Chopran johdolla yhden kultamitalin, kaksi hopeaa ja neljä pronssia. Tänä kesänä Pariisin kisojen saaliiksi jäi hopea ja viisi pronssia, kun Chopra jäi keihäänheitossa hopealle.

Vuoden 2036 kesäolympialaisten hakuun osallistuvat kaupungit ovat vielä veikkailun asteella. Eri lähteiden mukaan hakuun osallistuisivat vaihtelevalla kiinnostuksella ja vakavuudella Intian Ahmedabad, Turkin Istanbul, Puolan Varsova, Chilen Santiago, Qatarin Doha ja Indonesian Nusantara, joka on vasta rakenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat