Olympiavoittaja latasi suorat sanat ampumahiihdossa flopanneesta ruotsalaistähdestä

Ampumahiihdon olympiavoittaja Björn Ferry latasi suorat sanat Expressenille lajiin vaihtaneesta maastohiihdon monikertaisesta arvokisavoittajasta Stina Nilssonista.

Nilsson ilmoitti vuoden 2020 maaliskuussa vaihtavansa ampumahiihtoon. Kolme kautta kestänyt rupeama ei ole kuitenkaan toistaiseksi sujunut kummoisesti. Ensimmäinen kausi meni pääosin maailmancupia alempana olevassa IBU Cupissa. Toisella kaudella tuli suurin onnistuminen, kun Nilsson ylsi kolmanneksi Kontiolahdella kisatussa sprintissä. 

Olympialaisissa kisamatkoja ei ruotsalaiselle suotu. Viime kaudella maailmancupin paras sijoitus oli vasta 33:s. Myös uran neljäs kausi ampumahiihdon parissa on alkanut raskaasti. Ensimmäinen kilpailu päättyi synkkään 84. sijaan. Nilssonille kertyi seitsemän ohilaukausta. Ampumahiihdon maailmanmestari ja olympiavoittaja Björn Ferry on ymmällään Nilssonin heikosta suoritustasosta.

– Minulla oli alussa suuret odotukset, että hän olisi parempi hiihdossa. Tuleeko hän olemaan paras tai kymmenen sekuntia hitaampi kuin Öbergit? (Hanna ja Elvira) Minulla oli sellaisia ajatuksia. Hän oli kuitenkin selvästi huonompi, Ferry sanoi.

Nilssonin toinen kausi oli Ferryn mielestä parempaa suorittamista, mutta epätasaista.

– Viime kausi oli jälleen askel taaksepäin. Silloin mikään kisa ei ollut hyvä. Se on ollut samaa tasoa, mitä olemme tähän asti nähneet. Tuntuu siltä, että tie on pitkä.

Nilssonin ampumaprosentti on ollut kolmen kauden aikana 70-74 prosentin luokkaa. HIihtovauhdissa on puolestaan tullut suuria heittelyitä. Hän hävisi ensimmäisellä kaudella keskimäärin 4,7 sekuntia kilometrillä nopeimmalle. Toisella kaudella tuli parannusta 3,2:een. Viime kaudella tuli romahdus ja ruotsalainen jäi keskimäärin 7,4 sekuntia kilometrillä. 

– Hän on useita minuutteja perässä hiihtovauhdissa. Minun urani aikana ei tapahtunut sellaista. Jos olin huono, niin olin puolisen minuuttia kärkeä perässä. Stinan tilanne ei vaikuta lupaavalta, Ferry totesi.

– Se voi olla niin, että ampumahiihto ei sovi Stina NIlssonille, sillä kisoja ja harjoittelua on todella intensiivisesti. Se on eri tavalla kuin maastohiihdossa. Mutta hän ei toisaalta ole kilpaillut niin paljon, jos verrataan esimerkiksi Öbergeihin, jotka käytännössä käyvät kaikki kisat läpi. Se on pieni arvoitus, Ferry päätti.

Yhteensä kaksitoista maastohiihdon arvokisamitalia (neljä kultaa) voittaneella Nilssonilla on takana 31 maailmancupin kilpailua. Nilsson sijoittui perjantaina Östersundin pikakilpailussa 69:nneksi. Se oli hänelle kauden toinen maailmancupin kisa.

 

Lue myös:

    Uusimmat