Pekingin olympialaisissa kultaa 1500 metrillä voittanut Asbel Kiprop antaa kovaa kritiikkiä omasta dopingtapauksestaan ja vannoo syyttömyyttään Expressenin haastattelussa.
Kolme MM-kultaakin urallaan voittanut Kiprop kärähti dopingista vuoden 2017 marraskuussa. Hän kertoo oman tapauksensa taustoista, joissa on eriskummallisia käänteitä.
– Tiedän, että monet ovat jo tuominneet minut ja minun tilanteessani on hyvin vaikea vakuuttaa ihmisille, että olen oikeasti syytön. Pyydän ainoastaan, että ihmiset kuuntelevat minua ja antavat minulle mahdollisuuden kertoa, Kiprop sanoo.
Kiprop on jatkuvalla syötöllä lähettänyt Twitterissä viestejä urheilun etiikkaa valvovalle Athletics Integrity Unitille (AIU). Hän kommentoi tuoretta kuvaa, jossa Guinea-Bissaun Braima Suncar Dabo auttoi Aruban Jonathan Busbyn maaliin Dohan MM-kisoissa.
– Koska autatte itseänne ja otatte vastuuta minuun kohdistuneesta dopingkorruptiosta? Koska kerrotte maailmalle, että Asbel Kiprop ei käyttänyt dopingia? Te kaikki ansaitsisitte joutua vankilaan, Kiprop kirjoitti twiitissään.
– He eivät koskaan vastaa, mutta aion jatkaa viestien lähettelyä, kunnes he tunnustavat tekonsa, Kiprop kertoo.
Kenialaisjuoksija kertoo tarkemmin dopingkäryyn johtaneista vaiheista. Hän ja juoksijat Mathew Kisorio sekä Jemima Sumgong, jotka ovat molemmat kärynneet dopingista, tekivät protestin agentti Federico Rosan puolesta, kun häntä epäiltiin dopingista. He pitivät lehdistötilaisuuden Rosan tukemiseksi.
– Tein sen inhimillisyydestä, koska tunsin hänet ja olin tehnyt töitä hänen kanssaan pitkään. Hän ei ole koskaan tarjonnut minulle dopingia. Kukaan ei voisi edes ajatella, että tarjoaisi minulle kiellettyjä aineita, koska olen aina aktiivisesti vastustanut dopingia. Olen sanonut avoimesti, että dopingin käytöstä pitäisi tehdä rikos. Olen myös ollut sen kannalla, että kilpailukieltojen pituudet nostettaisiin kahdesta vuodesta neljään, Kiprop sanoo.
– Minusta kuitenkin tuntuu, että sen päivän jälkeen minua alettiin epäillä, Kiprop toteaa.
"He haluavat saada ison kalan kiinni"
Hänet yllätettiin dopingjahtaajien toimesta vuoden 2017 marraskuun lopulla kotimaassaan. Häneltä vaadittiin virtsanäytettä, joka lähetettiin Ruotsin Tukholmassa sijaitsevaan dopinglaboratorioon. Testitulos selvisi joulukuun puolella ja virtsasta oli löydetty jälkiä eposta.
– AIU aloitettiin vuonna 2017 ja se on selvää, että haluavat nähdä tuloksen heti, he haluavat saada ison kalan kiinni. He kuitenkin ottivat kiinni syyttömän henkilön, Kiprop sanoo ja hänen äänensä muuttuu tunteelliseksi.
– Se on terrorismia. He käyttäytyvät samalla tavalla kuin ihmiset, jotka tunkeutuvat kauppakeskukseen ja ampuvat syyttömiä ihmisiä. Tämä ei ole sellaista, jota tarvitsemme urheiluun. Tarvitsemme läpinäkyvyyttä ja oikeudenmukaisia rangaistuksia. He, jotka huijaavat pitää sulkea ulos ja puhtaita urheilijoita täytyy suojata. Älkää hyökätkö syyttömän ihmisen kimppuun vain saadaksenne tuloksia, Kiprop jatkaa.
Kiprop kertoo, että hän pääsi tapaamiseen AIU:n kanssa, kun tutkinta oli käynnissä. Kipropin mukaan häneltä kysyttiin kysymyksiä liittyen Rosan tapaukseen.
– He halusivat tietää, että onko Rosa antanut minulle dopingia ja tekisinkö yhteistyötä heidän kanssaan. Mitä olisin voinut sanoa? Hänhän ei ollut antanut minulla dopingia, kukaan ei ollut tehnyt niin. En ollut käyttänyt mitään. Jos olisin käyttänyt, niin olisin kertonut kaikki, jotka olisivat auttaneet minua. Miksi suojaisin enää ketään siinä tilanteessa, Kiprop toteaa.
Hän selittää, että Tukholmasta saadussa analyysissä olisi ollut jonkinlainen virhe ja lataa kovia syytöksiä dopinglaboratorion suuntaan.
– Jos kyse olisi ollut sellaisesta dopingaineesta, jota voi syödä, niin silloin olisin ymmärtänyt tuloksen, koska joku olisi voinut laittaa jotain ruokaani. Epoa voi saada ainoastaan ruiskun kautta. Siinä täytyy olla kyse petoksesta. Vilppiä täytyy olla laboratoriossa ja koko antidopingsysteemissä. AIU on korruption avulla onnistunut väärentämään totuutta ja valehdellut koko maailmalle, että olen doupattu, Kiprop kertoo.
Ruotsin urheilun kattojärjestön dopingkomissiosta todetaan, että analyysi olisi varmuudella oikea. Kiprop aikoo kirjoittaa kokemuksistaan kirjan ennen kilpailukiellon päättymistä vuonna 2022.
– Silloin aion paljastaa kaiken suuresta salaliitosta. Kaiken takana voi olla iso rikollisjärjestö, joka voi vaikuttaa dopingtuloksiin. Tämä täytyy selvittää, Kiprop päättää.