Mistä tietää, että tietokoneella on tietoturva ja onko maksullinen parempi kuin ilmainen? Enter ry:n Urho Karjalainen vastaa ja muistuttaa, ettei tietojaan kannata luovuttaa kenelle tahansa.
Tietotekniikan opastusta ja vertaistukea tarjoavan Enter ry:n opastaja Urho Karjalainen kertoo, että tietoturva on yksi tyypillisimmistä asioista, joiden takia kaivataan opastusta. Ensimmäinen ongelma tietoturvan kanssa voi ilmetä jo sitä pohtiessa, mistä tietää, että tietokoneella on tietoturva.
Tällaisessa tilanteessa Karjalainen neuvoo katsomaan ensimmäisenä, löytyykö Windows-tietokoneen alapalkissa tietoturvaohjelman kuvaketta kellonajan vierestä. Jos sellaista ei löydy, asian voi tarkistaa myös tietokoneen ohjauspaneelista.
– Käyttöjärjestelmän ohjauspaneelista näkee, mikä on palomuurin ja tietoturvan tilanne, kertoo Karjalainen.
Karjalaisen asiakkaista vähän yli puolet käyttää maksullista tietoturvaohjelmaa. Karjalainen kertoo, ettei ole havainnut ilmaisissa tietoturvissa sen enempää ongelmia kuin maksullisissakaan – joissain ilmaisohjelmissa tilauksen joutuu uusimaan säännöllisin väliajoin, mikä voi aiheuttaa asiakkaille ongelmia. Virukset ja haittaohjelmat parhaat ilmaisohjelmat havaitsevat Karjalaisen mukaan lähes yhtä hyvin kuin maksulliset ohjelmat.
– Ilmaisohjelmat eivät toimi huonommin kuin maksulliset, ennemmin päinvastoin. Ne ovat yleensä kevyitä ja riisuttuja malleja eivätkä kuormita konetta niin paljoa. Jos on vanha kone, se tahtoo hyytyä maksullisten ohjelmien kanssa eivätkä tehot riitä enää ohjelmien pyörittämiseen, Karjalainen kommentoi.
Joissain tietokoneissa tietoturva on esiasennettuna tietokoneelle. Se on Karjalaisen mukaan sikäli hyvä, että nykyään koneet voivat edellyttää internet-yhteyttä jo käyttöönottovaiheessa ja jos koneella on silloin virustorjunta, se on turvattu.
– Jonkin verran on ollut myös närää siitä, että ikään kuin pakotetaan käyttämään esiasennettua ohjelmaa. Eihän sitä ole pakko ottaa käyttöön, mutta kyllä siinä joku pitää olla.
Kun tietoturva on käytössä ja asennettu, se toimii melko lailla itsekseen.
– Jos tietokonetta ei ole hetkeen käyttänyt, tietoturva saattaa ilmoittaa, ettei se ole ajan tasalla. Se ongelma poistuisi itsestään, kun jaksaisi odottaa, että se päivittää itsensä ajan tasalle.
"Ei pidä olla sinisilmäinen"
Karjalainen kertoo, että fyysisen tietokoneen tietoturva ja palomuuri ovat vain toinen puoli totuutta.
– Suurin riski tietotekniikan kanssa on ihminen itse, Karjalainen kiteyttää.
Monet nykypäivän tietoturvariskit ovat erilaisia höynäytyksiä, jossa koneen käyttäjältä yritetään huijata rahaa. Karjalainen neuvoo, että niitä voidaan välttää maalaisjärjellä. Jos joku näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se yleensä on. Kukaan ei koskaan kysy ihmiseltä hänen verkkopankkitunnuksiaan eikä arvonnasta voi voittaa, jos sellaiseen ei ole osallistunut.
– Ei pidä olla sinisilmäinen eikä jakaa itsestään tietoja tai kailottaa salasanojaan. Ei voi ajatella niin, että jos on tietoturva koneella, voi toimia miten lystää, huomauttaa Karjalainen.
Huijaukset ovat Karjalaisen mielestä vähintään yhtä suuri tietoturvariski kuin tietoturvan puuttuminen koneelta. Asiasta ei kuitenkaan pidä huolestua. Niin kauan, kun miettii mitä tekee ja tietoturva on koneella kunnossa, ongelmia ei Karjalaisen mukaan pitäisi tulla.
– Ihmiset ovat huolissaan siitä, että uskaltaako sitä mitään tehdä. Ei pidä ahdistua: tietotekniikka on kivaa ja se on tehty ihmistä auttamaan. Ongelmansa kanssa ei kannata jäädä yksin, ilmaista apua tarjoavat esimerkiksi kirjastot, työväenopistot ja Enter ry:n kaltaiset vapaaehtoisjärjestöt.
Muita vinkkejä:
– Joidenkin tietokoneohjelmien vanhoissa versioissa on tietoturva-aukkoja. Esimerkiksi Java, Adobe Reader ja Flash Player kannattaa pitää ajan tasalla ja päivittää aina, kun päivityksiä on saatavilla.
– Internetistä ja tietotekniikkalehdistä löytyy puolueettomien tahojen arvioita eri virustorjuntaohjelmista. Niitä kannattaa hyödyntää, kun pohtii, mikä tietoturvaohjelma olisi paras.
– Jos koneelle tulee virus eikä sitä saa tietoturvaohjelmalla poistettua, kannattaa turvautua ammattilaisen apuun.
Palomuurin aukoista lisää lähetyksessä.
25:44