Onko pomon kanssa nakuilu tasa-arvon salaisuus?

Saunojia vuonna 1958.
Julkaistu 20.02.2012 14:00

Saunominen on osa suomalaista yrityskulttuuria ja jopa diplomatiaa. Suomen menestystarinasta kirjan laatinut André Chaker tietää miksi: sauna edistää erinomaisesti tasa-arvoa.

– Sauna on edistänyt ja edistää yhä tasa-arvoa. Se edistää matalaa hierarkiaa ja on hyväksi ihmissuhteille. Saunan lauteilla kukaan ei luule olevansa toisen ihmisen yläpuolella, kanadalaissyntyinen André Chaker ylistää.

– Kun on pomon kanssa yhdessä saunassa, alasti, se on niin tasoittava kokemus. Vaatteiden tuomat valtasymbolit poistuvat, ollaan vain ihmisiä.

Chaker uskoo saunan osaltaan edistävän myös sukupuolten välistä tasa-arvoa, sillä saunominen kasvattaa tervettä suhtautumista alastomuuteen.

Chaker kuitenkin tunnustaa, ettei yritysten saunakulttuuri sellaisenaan sovi viemiseksi ulkomaille. Sauna on suomalaisten oma tapa, jota ulkomaalaisten on vaikea ymmärtää.

– Ulkomaalainen voi mennä lukkoon, se voi olla liian epämukavaa. Pitäisi ensin tunnustella, että onko saunakokemukseen valmiuksia. Kuumuus ja alastomuus eivät sovi kaikille, Chaker pohtii.

– Sen sijaan ulkomailla liike-elämässä voitaisiin miettiä muunlaista yhdessä oloa, joka paljastaa ihmisen ihmiselle, ja joka sopii kyseiseen kulttuuriin. Kanadassa se voisi ehkä olla intiaanien sweat tent, hikimaja.

Studio55.fi/Milja Atu

Oho! Tämäkö muka on Euroopan ahkerin kansa?

Tiesitkö? Kaikki nämä merkittävät keksinnöt ovat suomalaisia!

Nämä seikat synnyttivät Suomen merkittävimmät keksinnöt

Näillä ohjeilla Afrikasta tulee suomalainen ihmemaa

Tuoreimmat aiheesta

Studio55